Je huis of appartement kopen vs huren: alle voor- en nadelen

3 minuten lezen

Léa Léonard 👩🏻‍💻

Léa Léonard 👩🏻‍💻

Specialist in het ontcijferen van vastgoedtermen

De voor- en nadelen van de aankoop versus het huren van je huis of appartement

Een huis kopen is een goede investering, een huis huren weggegooid geld. Althans, dat is wat wij als Belgen met onze baksteen in de maag altijd horen. Toch hebben beide opties voordelen waar je niet meteen aan denkt. We zetten ze hier op een rijtje.

Financiële middelen

Zo’n 74 procent van de Belgische huurders heeft niet voldoende middelen om een huis te kopen. Dat blijkt uit een onderzoek van Axa. Niet verwonderlijk als je weet dat de huizenprijzen jaarlijks stijgen. Voor een vrijstaand huis betaal je volgens Statbel gemiddeld 300.000 euro, voor een appartement 210.000 euro.

Hoge investering nodig voor een aankoop

Tegenwoordig sluit je goedkoop een hypothecair krediet af. Dat is volgens Spaargids.be al mogelijk aan 1,28% vaste rentevoet op een looptijd van 20 jaar. Op langere termijn is dat interessanter dan je geld op de bank te laten staan. Aangezien de woningprijzen de hoogte in gaan, is de kans groot dat je je onroerend goed met een meerwaarde verkoopt. En die meerwaarde wordt niet belast. Let wel op, omdat de rente in de komende maanden waarschijnlijk zal stijgen.

Een woonkrediet moet je zien als een maandelijks deel van een grote investering. Elke maand, elke afbetaling wordt het huis of appartement een beetje meer van jou. Bovendien biedt een lening een belastingvoordeel. Per belastingplichtige trek je 1.520 euro af.

Een aanzienlijk kapitaal nodig

Sluit je een woonkrediet af, dan heb je best al een startbedrag op je rekening staan. Voor jonge mensen is dat vaak een probleem. Door te huren kunnen ze nog even sparen. Wil je de 800 euro huur uitgeven aan huis, leen je – aan de hierboven vermelde intrestvoet – maximaal 170.000 euro uit. Daarvoor zal je met moeite een appartement vinden. Daarom moet je je lening kunnen zien bij spijzen met je eigen kapitaal of een lening bij je ouders.

Kosten voor de aankooop

Geld lenen kost ook geld. Dat hoeven we je niet te vertellen. Als je huurt, betaal je enkel de drie maanden huurwaarborg en sta je in voor het dagelijks onderhoud van de woonst. Meer niet.

Aan kopen zijn veel meer verplichtingen verbonden. Er komen namelijk nog registratierechten en het ereloon van de notaris bij, of 21% BTW in het geval van nieuwbouw. Daarnaast wil de overheid van jou jaarlijks een bepaald bedrag aan onroerende voorheffing. Ook een lening afsluiten kost enkele honderden euro’s. En dan hebben we het nog niet over onvoorziene kosten voor een renovatie of een herstelling.

Stijging in huurprijzen

Het grote nadeel aan huren is de stijgende huurprijs. De Federatie van het Belgisch Notariaat berekende dat de huur in twintig jaar tijd met de helft kan toenemen. Leen je aan een vaste rentevoet, dan ben je zeker van het bedrag dat je maandelijks neertelt.

Eens je lening afbetaald is, en de kans is groot dat dit nog voor je pensioen gebeurt, hou je maandelijks meer over. Dat is niet zo voor huurders. Toch is het niet verstandig om je geld enkel in vastgoed te investeren. Je weet nooit hoe de economie evolueert. Huurders verspreiden hun centen eerder over aandelen of obligaties, spaargeld, fondsen, … Zo beperken zij het risico.

Zekerheid vs flexibiliteit

Een eigen huis of appartement, betekent dat je altijd een dak boven je hoofd hebt. Dat biedt een ongelofelijke gemoedsrust. Als het bovendien je eigen woning is, mag je die ook zoveel aanpassen of verbouwen als je zelf wil. Geen huurbaas die toekijkt of waar je toestemming aan moet vragen.

Huren daarentegen is een flexibele manier van wonen. Hou rekening met je drie maanden opzegtermijn en je verander je woonsituatie gemakkelijk naargelang je privé of professioneel leven.


Verder lezen?