Een huis kopen is een goede investering, een huis huren weggegooid geld. De Belgische baksteen in de maag telt nog heel wat vooroordelen. Toch hebben beide opties voordelen waar je niet meteen aan denkt. We zetten ze hier op een rijtje.

Bron: Money Talk


Zo’n 74 procent van de Belgische huurders heeft niet voldoende middelen om een huis te kopen. Dat blijkt uit een onderzoek van Axa Bank. Niet verwonderlijk als je weet dat de huizenprijzen jaarlijks stijgen. Voor een huis betaal je volgens het Belgische statistiekbureau (Statbel) gemiddeld 200.000 euro, voor een appartement 182.000 euro. Smijt je het maandelijkse bedrag aan huishuur dan weg? Niet echt. Kopen of huren zijn beide interessante opties.


Goede investering

Tegenwoordig sluit je goedkoop een hypothecair krediet af. Dat is volgens Spaargids.be al mogelijk aan 1,28% vaste rentevoet op een looptijd van 20 jaar. Op langere termijn is het interessanter dan je geld op de bank te laten staan. Aangezien de woningprijzen de hoogte in gaan, is de kans groot dat je je onroerend goed met een meerwaarde verkoopt. En die meerwaarde is niet belast.

Toch valt hier wel iets te zeggen voor een maandelijkse huurprijs. De gemiddelde maandelijkse huurprijs is 800 euro. Als we dat even uitrekenen met een lening aan 1,28% intrest op 20 jaar, lenen we zo’n 170.000 euro. 22.640 euro daarvan zijn intresten. Een dure uitgave die een huurder niet heeft.


Een aanzienlijk kapitaal

Sluit je een woonkrediet af, dan heb je best al een startbedrag op je rekening staan. Voor jonge mensen is dat vaak een probleem. Door te huren kunnen ze nog even sparen. Wil je de 800 euro huur uitgeven aan huis, leen je – volgens onze rekensom hierboven – maximaal 170.000 euro en daarvoor vind je met moeite een appartement.

Een woonkrediet moet je zien als een maandelijks deel van een grote investering. Elke maand, elke afbetaling wordt het huis of appartement een beetje meer van jou. Bovendien biedt een lening een belastingvoordeel. Per belastingplichtige trek je 1.520 euro af.


Kostenplaatje

Geld lenen kost ook geld. Dat hoeven we je niet te vertellen. Als je huurt, betaal je enkel de drie maanden huurwaarborg en sta je in voor het dagelijks onderhoud van de woonst. Meer niet.

Aan kopen zijn veel meer verplichtingen verbonden. Er komen namelijk nog registratierechten en het ereloon van de notaris bij, of 21% BTW in het geval van nieuwbouw. Daarnaast wil de overheid van jou jaarlijks een bepaald bedrag aan onroerende voorheffing. Ook een lenig afsluiten kost enkele honderden euro’s. En dan hebben we het nog niet over onvoorziene kosten voor een renovatie of een herstelling.


Schommelingen

Het grote nadeel aan huren is de stijgende huurprijs. De Federatie van het Belgisch Notariaat berekende dat de huur in twintig jaar tijd met de helft kan toenemen. Leen je aan een vaste rentevoet, dan ben je zeker van het bedrag dat je maandelijks neertelt.

Eens je lening afbetaald is, en de kans is groot dat dit nog voor je pensioen gebeurt, hou je maandelijks meer over. Dat is niet zo voor huurders. Toch is het niet verstandig om je geld enkel in vastgoed te investeren. Je weet nooit hoe de economie evolueert. Huurders verspreiden hun centen eerder over aandelen of obligaties, spaargeld, fondsen, … Zo beperken zij het risico.


Zekerheid of flexibiliteit

Een eigen huis of appartement, je hebt altijd een dak boven je hoofd. Dat biedt een ongelofelijke gemoedsrust. Als het bovendien je eigen woning is, mag je die ook zoveel aanpassen of verbouwen als je zelf wil. Geen huurbaas die toekijkt of waar je toestemming aan moet vragen.

Toch heeft huren ook zijn charme. Het gaat vlot en is een flexibele manier van wonen. Hou rekening met je drie maanden opzegtermijn en je verandert je woonsituatie naar gelang je privé of professioneel leven.