Ben je het huren beu of ben je gewoon op zoek naar je eigen stek? Je eerste huis of appartement kopen is de grootste stap naar échte onafhankelijkheid. Maar nu begint het echte werk: ga je voor nieuwbouw of een bestaande woning? Wat met de hypothecaire lening? En welke hulpmiddelen bestaan er om die eerste aankoop net dat tikkeltje makkelijker maken? Volg deze eenvoudige gids om je eerste aankoop met een gerust hart af te ronden!

De financiering

Het is zeer waarschijnlijk dat je je tot een financiële instelling zal moeten richten om de aankoop van je eerste woning te financieren. Tenzij je een gulle schenking hebt gekregen of onlangs de lotto hebt gewonnen natuurlijk. Als algemene regel geldt dat je 10% van de aankoopwaarde zelf moet kunnen voorschieten.

De eerste stap vóór de aankoop is dus je eigen middelen (persoonlijke bijdrage) bepalen en je leencapaciteit definiëren. Dat kan je doen met de online simulator van je bank, maar wij raden je aan om een afspraak met je bank te maken om persoonlijk advies te krijgen. Trek je stoute schoenen aan en vraag je bank wat zij meer kunnen bieden dan een concurrent, zo kan je het best mogelijke tarief onderhandelen! Je leencapaciteit hangt af van je loon, je familiesituatie en of je al andere leningen lopen hebt.

Zelf wanneer je pas van plan bent om in de toekomst te kopen, raden we je aan je uitleencapaciteit op te zoeken. Zo weet je precies hoeveel middelen je hebt indien je een gouden aanbieding zou tegenkomen.

Nieuwbouw of een bestaand pand?

Nieuwbouw en bestaande vastgoed hebben elk hun eigen voordelen. De belangrijkste voordelen van nieuwbouwprojecten zijn dat ze de laatst geldende normen, zowel thermisch als akoestisch volgen. Daarnaast hebben ze meer functionele ruimte en een moderne architectuur. Bovendien ben je meestal een tiental jaar gerust voordat de eerste renovatiewerkzaamheden nodig zullen zijn.

Vanuit fiscaal oogpunt worden nieuwe woningen over het algemeen zwaarder belast: 21% tegenover 3% voor bestaande woningen. Dit is echter niet altijd het geval, waardoor sommige nieuwbouwprojecten een gunstiger belastingtarief hebben dan bestaande vastgoed.

Het grootste voordeel van bestaande vastgoed is dat het goedkoper is, met een gelijkwaardige oppervlakte en ligging. Zéker als je voor een te renoveren woning kiest. Let wel op en koop geen kat in een zak! Er kunnen heel wat verborgen uitgaven optreden bij renovaties, waardoor je uiteindelijk boven je budget kan komen. Laat je daarom altijd begeleiden door een expert.

Een appartement of huis?

Ben je een echte stadsmus en ben je bereid wat kleiner te gaan wonen voor die ideale locatie? Hou je meer van grote ruimtes en groen? Jouw voorkeur tussen stad of platteland zal in combinatie met je budget de belangrijkste factor zijn in de keuze tussen een huis of appartement.

Appartementen vind je eerder terug in steden en dorpskernen, dicht bij je werk en vrienden. Daarnaast kan je huizen vinden op het platteland of aan de rand van je favoriete stad voor dezelfde prijs als een appartement in het hartje van de stad.

Een bod uitbrengen op je droomwoning

Na de financiering en de eerste bezoeken te hebben gebracht kan je uiteindelijk overgaan op een bod. Dat bod is een juridisch contract waarin de prijs en de voorwaarden van de verkoop worden vastgelegd. Om een bod rechtsgeldig uit te brengen moeten bepaalde gegevens verplicht opgenomen zoals je naam, de geboden prijs, het adres, je handtekening én de geldigheidsduur van het bod. Onderteken het bod niet zomaar, elke handtekening is namelijk bindend!

De 9 stappen voor het aankopen van je droomwoning

Laat je begeleiden en adviseren

De aankoop van een eerste woning kan een stressvolle en lange weg zijn. Er is heel wat juridische en financiële kennis nodig om alle stappen van een aankoop onder de knie te krijgen. Het is sterk aan te raden om contact op te nemen met een makelaarskantoor voor gratis en vrijblijvend advies. Tenslotte zijn vastgoedmakelaars dagelijks bezig met de aan- en verkoop van vastgoed. Met hun deskundig advies word je bijgestaan bij alle stappen van de aankoop.

Welke maatregelen bestaan er om de eerste aankoop te ondersteunen?

Er zijn heel wat maatregelen genomen door de verschillende overheden om de aankoop van een eerste woning te vergemakkelijken. Een overzicht:

In Vlaanderen

De registratierechten werden in januari 2022 verlaagd tot 3%. Daarnaast krijgen woningen met een aankoopprijs van max €200.000 (of €220.000 euro in kernsteden en de rand rond Brussel) een vrijstelling van registratierechten op de eerste €80.000. Dat komt neer op een besparing van €4800.

In Brussel

Als eerste koper profiteert je van wat bekend staat als de aftrek van registratierechten. Dit betekent dat je geen inschrijvingskosten betaalt op de eerste €175.000 van je woning, een besparing die kan oplopen tot €21.875!

Al deze maatregelen helpen jonge kopers makkelijker hun aankoop te financieren.


Op zoek naar je droomwoning?

Ontdek ons aanbod!