Wat zijn de voordelen van nieuwbouw? (interview)

3 minuten lezen

Léa Léonard 👩🏻‍💻

Léa Léonard 👩🏻‍💻

Specialist in het ontcijferen van vastgoedtermen

Oprichter van We Invest Jonathan Pham werkt al jaren in de competitieve Brusselse nieuwbouwmarkt. In dit kort interview beantwoord hij enkele veelgestelde vragen over investeren in nieuwbouw.

"Wat zijn de fiscale voordelen van nieuwbouw?"

Jonathan Pham: “Bij de aanschaf van een nieuwbouwwoning moet je rekenen op een btw van 21% in plaats van 3% registratierechten voor bestaande woningen (of 12,5% in Brussel en Wallonië). Maar, dankzij de flexibele regeling sinds 2020, worden heel wat nieuwbouwprojecten aan 6% btw getaxeerd. Daarnaast proberen bouwheren de fiscale last van hun projecten te optimaliseren, vooral dan via de zogenaamde 'scheiding grond/constructie'. Het grondaandeel wordt dan aan 12% registratierechten belast, terwijl enkel het constructiegedeelte onderworpen is aan btw. Hoe groter het aandeel van het grond, hoe lager de fiscale last. Via deze verschillende fiscale constructies kan je dus een totale fiscale last van 16-17% bereiken."

"Welke bescherming(en) bestaat er voor de aankoper?"

John: “Er bestaan heel wat beschermingen! Eerst en vooral is het zo dat nieuwbouw onder de Wet Breyne valt, die de verkoop van nieuwbouw op plan en in aanbouw regelt. Conform deze wet zijn ontwikkelaars, architecten en bouwbedrijven verplicht een reeks garanties te ondertekenen om ervoor te zorgen dat de koper zijn woning ontvangt, ongeacht wat er gebeurt. Zelfs in geval van faillissement van de bouwheer zorgt een financieel mechanisme ervoor dat andere partijen de werkzaamheden kunnen voortzetten. Voor nieuwbouw gelden bovendien ook andere regels en normen op het vlak van akoestiek, energieprestatie, elektriciteit, ... Erkende en onafhankelijke toezichthouders controleren ter plaatse om te zien of alle regels en normen zijn toegepast."

"Wat met je energierekening?”

John: “Sinds 2015 moeten nieuwbouwwoningen voldoen aan de minimumvereisten op het vlak van energieprestaties van gebouwen (EPG), vooral dan wat betreft de gebruikte technieken en de materiaalkeuze. We praten dan over de norm 'EPG passief 2015'. Zelfs al zijn ze niet volledig passief, moeten gebouwen toch nog energiezuinig zijn, m.a.w. categorie A of B. Uiteraard heeft deze vereiste een positieve impact op het energieverbruik en dus op je energiefactuur."

"Zie je nog andere voordelen aan nieuwbouw?"

John: “In tegenstelling tot een bestaand gebouw, worden bij nieuwbouw in de eerste 12-15 jaar geen grote werkzaamheden verwacht. Bovendien legt de syndicus, in het kader van de nieuwe wet op mede-eigenaarschap, vanaf het eerste jaar een reservefonds aan. Dat is meestal niet veel: 10 of 15 euro per maand, vermenigvuldigd met het aantal appartementen, dat op 10 of 15 jaar een veiligheidskussen vormt voor die eerste grote herstellingswerken.

Een ander voordeel: het eerste jaar is de koper van een nieuwbouwwoning verzekerd tegen verdoken defecten, wat niet bestaat bij de aankoop van een bestaande woning. En bij nieuwbouw zorgt de 10-jarige garantie ervoor dat bij het minste probleem met de stabiliteit of de waterdichtheid van het gebouw, de ontwikkelaar, de bouwonderneming en de architect moeten ingrijpen en de nodige maatregelen kosteloos moeten nemen."


Benieuwd naar ons aanbod nieuwbouwprojecten?

Bekijk onze projecten

Verder lezen?