In het Vlaamse klimaatakkoord staat dat alle woningen die vanaf 2023 aangekocht worden, gerenoveerd moeten worden wanneer ze niet energiezuinig genoeg zijn. Maar hoe ga je aan de slag met zo’n grondige renovatie van je huis of appartement? En welke premies en subsidies bestaan er om deze verbouwingen betaalbaarder te maken?

Renoveren wordt verplicht in Vlaanderen vanaf 2023

Het is niet zo dat alle woningen systematisch gerenoveerd moeten worden elke keer dat ze van eigenaar veranderen. Concreet gaat het om elke woning met EPC-waarde E of F, die moeten teruggebracht worden naar minstens niveau D (tussen 300-400 KW/jaar). Om de EPC-waarde van je woning te kennen moet je op zoek gaan naar het EPC-certificaat van je woning. Zo’n certificaat is sowieso verplicht wanneer je je woning verkoopt.

Woon je in Brussel? Dan gaat de verplichte renovatie pas vanaf 2030 in.

Hoe kan je de EPC-waarde van je woning verbeteren?

Er is maar 1 antwoord op deze vraag: het renoveren en moderniseren van de energieprestaties van je woning. Zo’n renovatie is vaak duur en tijdrovend, maar dankzij onze tips zal je deze renovatie zonder broekscheuren overleven:

1. Budgetteer de werken op voorhand

Een renovatie kan eng zijn, zeker wanneer je geen overzicht hebt op het volledig kostenplaatje. Budgetteer daarom de hele renovatie op voorhand.

2. Maak gebruik van de premies en subsidies om de renovatie te financieren

Er bestaan heel wat premies en subsidies die je zullen helpen om het kostenplaatje van de renovatie naar beneden te halen. Op de premiezoeker van de Vlaamse overheid vind je een overzicht van alle bestaande subsidies en premies, van alle verschillende overheidsinstanties. Je geniet ook van het verlaagde btw-tarief van 6% wanneer je een verouderde woning verbouwt. Koop je een woning die volledig en ingrijpend moet gerenoveerd worden, dan geniet je van 1% registratierechten!

3. Begin met het dak van je woning

Met een degelijke dakisolatie van je woning kan je maar liefst 35% energie besparen. Je kan het vergelijken met het dragen van een muts in de winter: alle warmte blijft binnenshuis. Om je dak voldoende te isoleren moet je rekenen tussen 50 en 175 euro per m², afhankelijk van je huidige isolatieniveau.

Lees ook: Hoe bespaar je op je energierekening ondanks de hoge energieprijzen?

4. Kies een ervaren aannemer

Deze tip lijkt voor de hand liggend, maar vaak kiezen mensen willekeurig of zonder nadenken hun aannemer. Kies je voor de verkeerde aannemer, kan dat op de lange termijn enorme kosten en gevolgen met zich meedragen.

5. Stem de werken op elkaar af

Bij een verbouwing horen ook bepaalde wettelijke verplichtingen. Zo moet je verplicht overschakelen op dubbel glas wanneer je renoveert. Zorg er dus voor dat je wettelijk in orde bent door de verschillende werken op elkaar af te stemmen.

6. Combineer de renovatie met werken die de waarde verhogen

Naast het inwinnen van comfort en een grote besparing op je energiefactuur kan je er ook voor kiezen om de waarde van je woning te vergroten met de renovatiewerken. Zo investeer je in de toekomst van de planeet, maar ook in de toekomst van je portefeuille.

7. Denk aan de lange termijn

Ook op de lange termijn heeft een renovatie heel wat gevolgen voor je portemonnee. Naast de lagere energiefacturen zal je in veel gevallen ook minder onroerende voorheffing betalen, gedurende een periode van 5 jaar. Daarom raden we je ook aan niet te stoppen bij het minimumlabel D, maar te investeren in een renovatie die je tot minstens niveau A brengt. Het is namelijk al beslist dat elke woning tegen 2050 het energieniveau A+ moet behalen.

Kan je de verplichte renovatie vermijden?

De verplichte renovatie komt er sowieso aan, dat is zeker. Indien je echter vóór 2023 je woning aan- of verkoopt, zal deze regelgeving voor jou (nog) niet van toepassing zijn. Het effect van deze verplichte renovatie zal zijn dat woningen met een hoge EPC-waarde waarschijnlijk goedkoper zullen worden.


Je woning eenvoudig en snel verkopen?

Bekijk onze diensten