Je woning verkopen is geen eenvoudige opdracht, zeker in de huidige dynamische en competitieve vastgoedmarkt. Daarom is het belangrijk dat je voldoende opzoekwerk doet vooraleer je je huis of appartement te koop zet. Lees hier onze tips om je huis of appartement succesvol te verkopen in 2022!

Is 2022 een goed jaar om je woning te verkopen?

De explosieve stijging van woningprijzen in 2020 en 2021 had alles te maken met de lage intrest en uitgestelde aankopen door de lockdowns en de gedragswijzigingen bij kopers (mensen zoeken meer ruimte door thuiswerk, …). Alles wijst erop dat deze trend in 2022 zal aanhouden, al zal de markt misschien wat meer beheerst zijn.

Er zijn heel wat factoren die bepalend zijn voor een snelle, maar ook rendabele woningverkoop. De twee belangrijkste zijn veruit de bankrente (of de economische situatie in het algemeen) en het aantal kopers op de markt. Eenvoudig gezegd: het spel tussen vraag en aanbod. Laten we deze twee bespreken om de situatie in 2022 te schetsen:

Hoe zit het met de vraag?

Een eerste belangrijk aspect zijn de hervormde registratierechten (in Vlaanderen). Een aankoper (van een eerste woning) betaalt sinds 1 januari maar 3% verkooprechten, waardoor het voordeliger is om een eerste woning aan te kopen. De kopers die hun aankoop in 2021 hebben uitgesteld om te profiteren van deze lagere belasting zullen in de loop van dit jaar dus op zoek gaan naar hun nieuwe woning. Jij kan als verkopende partij van deze verhoogde concurrentie tussen kandidaat-kopers op de aankoopmarkt profiteren door de verschillende kopers tegen elkaar uit te spelen!

De stijging van prijzen voor bouwgronden, materiaal en de steeds strengere energienormen maken nieuwbouw steeds duurder in aankoop. Dat is goed nieuws voor jou als verkoper op de markt van bestaand vastgoed: de markt profiteert van de hogere prijzen van nieuwbouw omdat meer en meer mensen kiezen voor bestaand vastgoed in plaats van nieuwbouw.

En wat met de rente?

Een andere belangrijke determinant van woningprijzen is de rente op hypothecaire kredieten. Die staat al jaren historisch laag, waardoor kopers goedkoper een lening kunnen afsluiten. Door de enorme inflatie die de economie kent, hebben de verschillende nationale banken maatregelen aangekondigd die rechtstreeks invloed zullen hebben op deze bankrente. De eerste voorzichtige voorspellingen voorzien een lichte stijging van de langetermijnrentes in 2022. Dat betekent dat geld lenen duurder zal worden. Het blijft wel afwachten of deze stijging noemenswaardig genoeg zal zijn om gevolgen te hebben op de vastgoedmarkt.

Wat verandert er voor verkopers in 2022?

Net als elk jaar veranderen ook enkele wettelijke bepalingen. Hou rekening met deze aanpassingen vooraleer je jouw zoekertje online zet:

Vanaf januari 2022 zullen banken verplicht zijn een woning onafhankelijk te laten schatten alvorens een hypotheek te verstrekken aan een koper. Daarnaast zal het bedrag van de lening berekend worden op basis van de getaxeerde waarde en niet langer op basis van de aankoopprijs.

Even wat administratie: het EPC-certificaat, het energiepaspoort van je woning, evolueert in 2022. Je zal vanaf nu enkel de vernieuwde versie (opgemaakt na 2019) kunnen gebruiken tijdens de verkoop van je woning. Bekijk hier een overzicht van alle administratieve documenten die nodig zijn voor een verkoop!

Onze 5 tips om je woning te verkopen in 2022

  1. Kortere verkooptijden? Alles valt en staat bij de prijs van je huis of appartement. In een concurrentiële markt met veel kopers staat een woning doorgaans niet lang te koop. Een woning die toch te lang te koop staat wekt argwaan op. Waarom verkoopt dit pand niet? Misschien zijn er verborgen gebreken? De beste tip om voor korte verkooptijden te zorgen is door te zorgen voor de juiste advertentieprijs. Die bepaal je best aan de hand van een objectieve schatting.
  2. Zorg voor een kraaknette ‘homestaging’. Homestaging is het stylen van je woning op een manier dat hij zo veel mogelijk mensen aantrekt. Om dit te bereiken is het nodig je pand zo in te richten dat hij zo neutraal mogelijk en kraaknet oogt. Denk aan depersonaliseren (alle elementen verwijderen die niet neutraal zijn zoals familiefoto’s etc.), schoonmaken, opruimen, of zelfs kleine opfriswerkzaamheden uitvoeren. Je kan bijvoorbeeld een gang opnieuw verven, tegels hervoegen of een piepend scharnier herstellen. Zo zal je, met een klein budget, meer mensen kunnen aantrekken!
  3. Je zoekertje moet opvallen in de massa. We leven in de wereld van online vastgoed, waar de advertenties aan een hoog tempo worden doorgenomen. De eerste indrukken zijn dus cruciaal! Nadat je je woning hebt opgefrist, is het belangrijk aantrekkelijke advertenties te creëren. Een professionele fotoshoot plannen, of zelfs een virtueel bezoek, kunnen de investering waard zijn. Geef zoveel mogelijk specifieke informatie over je woning, zoals de oppervlaktes van de verschillende ruimtes en de gebruikte materialen. Geef ook aan op welke afstand het dichtstbijzijnde station, winkels of scholen liggen. Zo zet je alle sterke punten van je woning in de kijker.
  4. Zorg voor visibiliteit. Vergeet niet dat elk nieuw verkoopkanaal een extra kans is om nieuwe kandidaten te bereiken! Er zijn enorm veel kanalen die je kunnen helpen bij de verkoop van je pand. Denk maar aan het plaatsen van borden op je eigendom, publiceren van je pand op online platformen... Deel je zoekertje ook op sociale media en vraag aan je vrienden en familie om het te delen.
  5. Speel de concurrentie tegen elkaar op om een hogere verkoopprijs te bekomen. Eens je je advertenties succesvol hebt gedeeld zullen de eerste bezoekers langskomen. Het kan nuttig zijn om groepsbezoeken  te organiseren of de bezoeken kort na elkaar in te plannen zodat kandidaat-kopers elkaar kruisen. Zo kan je de verschillende partijen tegen elkaar uitspelen. Let wel op! Een groepsbezoek organiseren is niet eenvoudig: je kennis van je eigen woning, de specifieke kenmerken en de wettelijke regels van een verkoop moeten ijzersterk zijn!
  6. De eenvoudigste manier om je woning snel en aan de beste prijs te verkopen is door je te laten begeleiden door vastgoedprofessionals. Het team van makelaars, fotografen en marketeers bij We Invest zorgen gemiddeld voor een verkoopprijs die 3,6% hoger ligt, waardoor je hun commissie makkelijk terugverdient én je minder zorgen hebt.

Hulp nodig bij de verkoop van je woning?

Neem contact op met je lokale We Invest kantoor