Een eigenaar van een huis of appartement kan voor verschillende redenen kiezen zijn pand te renoveren. Zo kan hij een nieuwe keuken of badkamer installeren voor zijn eigen comfort of kan hij werken uitvoeren om zijn woning aan verstrengde energienormen aan te passen. Deze verbouwingswerken hebben niet altijd een positieve impact op de doorverkoopwaarde van je woning. Je rekent best even na voor je een dure renovatie begint: sommige renovaties brengen bij een herverkoop niets op, terwijl andere juist de verkoopwaarde zullen verhogen!

In tegenstelling tot het terrein waarop het goed staat, dat wel in waarde stijgt, verliezen de bakstenen zelf elke dag aan waarde.

De reden daarvoor is dat elke woning onderhevig is aan slijtage, ook al wordt het goed onderhouden. Dit wordt ook wel eens de depreciatie van vastgoed genoemd. Daarnaast evolueren technologie, trends en smaken continu, waardoor je woning na een paar jaar 'verouderd' kan ogen.

Hoe bereken je de herverkoopprijs van je woning?

De waarde van een huis of appartement is niet gelijk aan de som van alle werken die zijn uitgevoerd sinds de bouw ervan. Er komt heel wat kijken bij de schatting van je woning, zeker als je verbouwingen hebt doorgevoerd. Daarom is het belangrijk om rekening te houden met:

1. De buurt van je woning

Om het rendement op de werken te kunnen maximaliseren, moet je eerst de buurt waar het te renoveren goed zich bevindt analyseren. Kijk daarvoor naar de gangbare gemiddelde vastgoedprijs in de gemeente waar het goed zich bevindt.

2. Het type woning

Hou ook rekening met het type vastgoed: een studio, een appartement met één slaapkamer of een klein rijhuisje stijgen meestal niet veel in waarde, zelfs niet met de meest luxueuze afwerking. Mogelijk geïnteresseerde kandidaat-kopers zijn meestal niet bereid om het verschil bij te leggen voor een inrichting die niet meteen overeenstemt met hun persoonlijke stijl.

Daarnaast zal een grote villa met goedkope afwerkingen ook niet goed liggen in de markt. Stem daarom altijd je renovatiebudget af met de buurt en het type woning.

Welke verbouwingen leveren het meeste op?

We onderscheiden twee soorten renovaties: esthetische renovaties en technische renovaties. Beide soorten kunnen een goed verkoopsargument zijn, maar technische renovaties genieten de voorkeur. Als deze renovaties bovendien onmiddellijk zichtbaar zijn, kunnen ze meteen worden beoordeeld door de kandidaat-kopers: zij zullen nieuw raamwerk, een nieuw dak of een nieuwe verwarmingsketel makkelijker kunnen waarderen dan een herziening van de leidingen of een nieuwe septische tank.

Lees ook: Hoe maak je een budget voor je verbouwingen op?

Ook een ander soort verbouwing brengt altijd op: de uitbreiding van je woning. Denk aan een extra kamer en badkamer op de zolder of de toevoeging van een terras aan een appartement.

Maar twee slaapkamers toevoegen aan een huis dat er al zes heeft, zal minder winstgevend zijn... Net zoals extra kamers creëren in een woning waar de leefruimten klein zijn of waar er maar een enkele badkamer is.

Zorg dus dat je verbouwingen coherent zijn met de aard van je woning.

Zijn verbouwingen net voor de verkoop van mijn woning nuttig?

Toekomstige verkopers stellen zich vaak de vraag of het interessant is om werken uit te voeren voordat ze hun eigendom te koop stellen, in de hoop dat ze de gepercipieerde waarde, en dus de verkoopprijs, kunnen doen stijgen. Dit moet echter geval per geval worden bekeken, en kan niet worden veralgemeend.

Ook hier hangt alles af van het soort vastgoed en het type kandidaat-kopers die mogelijk geïnteresseerd zullen zijn: Investeerders en makelaars zijn verzot op te renoveren gebouwen met een zeer goede ligging. Ze kunnen de werken zelf uitvoeren aan voorkeursprijzen en proberen er dan de beste prijs voor te krijgen. Omgekeerd verkiezen particulieren doorgaans een pand dat niet te veel technische werken vereist, zodat ze hun budget eerder aan esthetische renovatiewerken kunnen spenderen.

Over het algemeen is investeren in ingrijpende renovatiewerkzaamheden de investering niet waard. De toegevoegde waarde die je eruit haalt, staat meestal niet in verhouding tot de hoeveelheid geld en energie die je eraan besteedt. Raadpleeg een vakman voordat je werkzaamheden uitvoert: meestal is renovatie verre van noodzakelijk voor een succesvolle verkoop. Het is vooral de netheid van de woning en de kwaliteit van het onderhoud die het verschil zullen maken.

Daarnaast kunnen kleine, goedkope klusjes wél een groot verschil maken voor potentiële kopers. Enkele voorbeelden zijn het oliën van piepende scharnieren, het opfrissen van een vergeelde muur, opnieuw voegen van vuile of slecht onderhouden voegen, herstellen van een lekkende kraan, schaven van schurende deuren, schilderen van afgeschilferde radiatoren, ... Voor een paar honderd euro en een paar doe-het-zelf klusjes kan je de algemene toestand van je woning aanzienlijk verbeteren.

Een We Invest makelaar gebruikt Homestaging-technieken om je woning op te waarderen. Zo zal de gepercipieerde waarde van je woning verhogen aangezien hij neutraler, netter en gezelliger zal zijn dan andere vergelijkbare panden in dezelfde prijsklasse.


Hulp nodig bij de verkoop van je woning?

Klik hier