Digitalisering, woningschaarste en de klimaatuitdagingen doen nieuwe manieren van wonen ontstaan. Wij nemen 7 innoverende woonbelevingen onder de loep.

Bronnen: Le Monde

Een geconnecteerde woning

Een woning kan tot in de kleinste details geconnecteerd zijn: lampen, brievenbus, sloten, thermostaat, verwarmingssysteem, wasmachine, koelkast, oven … niets kan ontsnappen aan de trend om alles te verbinden. Het ideaalbeeld van de geconnecteerde woning waar al onze huishoudtoestellen onze wensen vervullen zonder zelf een vinger te moeten uitsteken, is niet nieuw.

Dankzij de ontwikkeling van het internet en de sociale netwerken is deze futuristische visie vandaag een tastbare realiteit. De markt van het intelligente huis is de laatste jaren aan het boomen en er zijn heel veel spelers die mee willen doen.

De marktpenetratie is nog niet erg groot en dat is te wijten aan de vrij hoge kostprijs en aan de terughoudendheid van de consument, deels door ongerustheid rond de privacy.

Het doel van deze vernieuwingen is niet louter het verbinden van toestellen, maar de consument helpen met eenvoudige, handige en discrete tools.

Bij de nieuwe producten vinden we een nieuwe generatie geconnecteerde huishoudtoestellen die in het gebouw geïntegreerd zijn, zoals het glasraam van de bibliotheek in het salon die transformeert tot high definition tv-scherm. Of de eettafel die vol sensoren en snufjes zit en bijvoorbeeld de borden kan opwarmen.

Verbetering en herbestemming van oude industriële complexen

Met de toenemende bevolkingsgroei, het groeiende aantal eenpersoonsgezinnen en een millennialgeneratie die de stedelijke centra opzoekt, geraken de stadskernen van Brussel en tal van andere hoofdsteden oververzadigd, met een uitbreiding naar de buitenwijken tot gevolg. Deze wijken worden dan op hun beurt trendy buurten. Zo’n opwaardering van hele wijken heeft al plaatsgevonden in Brooklyn bij New York en in Le Marais bij Parijs. Daarbij bieden oude industriële gebouwen, zoals bijvoorbeeld fabriekspanden langs het kanaal, tal van nieuwe mogelijkheden voor een toegankelijke prijs.

Zoals vaak gebeurt, hebben de landen in het Noorden van Europa een beetje voorsprong op deze trend. In Denemarken staan eco-friendly woningen voor studenten die investeren in ongebruikte zones, zoals bijvoorbeeld het wateroppervlak, met onverwachte materialen, zoals containers.

Het capsule-appartement

Soms vinden wij ons appartement te klein en dromen we van meer ruimte. Maar niet iedereen kan zich die luxe permitteren. In Hong Kong is de woningschaarste groot, dus denken mensen praktisch en ontstaan er “capsule-appartementsgebouwen”, met capsules van twee vierkante meter, zonder raam, maar met Wifi. Een kwestie van prioriteiten, zegt u? Niets voor mensen met claustrofobie, maar het is wel een succes! Misschien zijn we er hier nog niet klaar voor en lijken deze capsules voor ons nog absurd of ongepast (En gelukkig maar.), maar het doet ons toch nadenken over de ruimte die wij Belgen nog hebben om te wonen.

Hout, het bouwmateriaal dat steeds meer fans krijgt

Hout verleidt meer en meer mensen met zijn thermische en ecologische kwaliteiten. Het is een materiaal dat zich vernieuwt, in tegenstelling tot zand en grint dat we in beton terugvinden. En als hout goed beheerd wordt, kan de aanplanting van jonge bossen als voorraad meer CO2 absorberen dan honderdjarige bomen. Hout heeft natuurlijk nog veel meer kwaliteiten en troeven die in een woning van belang zijn: het houdt de warmte vast, regelt het vocht en heeft ook akoestische eigenschappen.

Bovendien zijn houtskeletbouwhuizen buitengewoon voordeling op het vlak van snelheid van afwerking. Houten huizen kunnen geprefabriceerd worden in overdekte werkplaatsen, afgeschermd tegen wind en regen. Zo kunnen volledige muren in één keer van de werkplaats naar de werf gebracht worden en daar in een mum van tijd gemonteerd. Zo kan het huis ook sneller bewoond worden.


Ecowijken

We hebben al over “eco-friendly” huizen gehoord. Er worden er meer en meer gebouwd. Maar een hele wijk met dit label, dat is een ander paar mouwen. Toch wekt het de interesse van plaatselijke groeperingen en stadsontwikkelaars, zowel op privé- als op professioneel vlak. In elk geval, wie een dergelijk project uit de grond wil stampen, moet zeer veel geduld oefenen. In de Franse gemeente Saint-Brieuc staat er zo’n ecowijk. Het heeft wel niet minder dan 10 jaar geduurd om de 394 woningen te renoveren en aan te passen en de openbare ruimtes opnieuw in te vullen.

Deelwonen

We horen er steeds meer over praten. Bij onze Duitse buren komt het al vaak voor: deelwonen wint aan populariteit. Wat vooral aanspreekt bij deze manier van wonen is het delen, een nieuwe kijk op wonen en ook het “wonen op maat”. Want deelwonen zet aan tot het bewuster kiezen van de woonplek, verantwoordelijkheid nemen voor het beheer van het gebouw, het leven in gemeenschap én het verzekeren van de eigen privacy.

Evolutief wonen

Evolutief wonen is een vernieuwende manier van wonen die afgestemd is op het gezin, op de behoeften van de bewoners en hun financiële middelen. Naargelang de grootte van het gezin kan de structuur van de woning met weinig kosten aangepast worden.


Meer te weten over evolutief wonen