Waarom werken met een vastgoedmakelaar voor mijn verkoop?

4 minuten lezen

Léa Léonard 👩🏻‍💻

Léa Léonard 👩🏻‍💻

Specialist in het ontcijferen van vastgoedtermen

De vooroordelen rondom makelaars zijn talrijk, maar waarom gebruikt het merendeel van de mensen dan een makelaar? Wij onderzoeken hun ware waarde.

Aan het beroep van makelaar zijn heel wat stereotypen en vooroordelen verbonden: alle makelaars zijn echte geldwolven die je woning zonder al te veel moeite willen verkopen…

Maar als al deze stereotypen waar zijn, wat is dan het nut van een makelaar? Dat is de vraag die we ons in deze blogpost stellen!

Niemand kent mijn woning zoals ik hem ken!

“Waarom zou ik een wildvreemde vertrouwen die maar 1 of 2 keer mijn huis of appartement heeft bezocht om mijn woning te verkopen? Ik ken mijn woning vanbinnen en vanbuiten!”

Klopt! Je makelaar zal nooit even goed als jij je (t)huis kennen. Helaas is de kennis over die lekkende kraan niet genoeg om je woning te verkopen. Het professionele oog van je makelaar laat hem of haar toe alle sterktes en zwaktes van je woning te identificeren. Dankzij de ervaring en onpartijdigheid staat hij los van het emotionele aspect van de verkoop van jouw woning. Dat maakt hem de ideale partner tijdens de cruciale onderhandelingsfase.

Daarnaast gebruikt hij zijn ervaring om kandidaat-kopers de sterke punten van je woning te tonen, hun angsten weg te nemen en hen te informeren over de technische details van het pand. Hij of zij zal potentiële kopers ook kunnen informeren en bijstaan in het complexe aankoopproces.

Ik kan toch zelf mijn woning schatten?

“Precies omdat ik mijn woning zo goed ken, ben ik de beste persoon om mijn huis te schatten. Ik kijk gewoon even online naar gelijkaardige eigendommen of gebruik een online schattingstool.”

Let op met het vergelijken van prijzen: vaak worden advertentieprijzen iets hoger gezet om een onderhandelingsmarge te laten. Vergelijken is dus moeilijk.

Er bestaan ook online schattingstools, jammer genoeg nemen deze niet alle aspecten van je woning op in de schatting. Dat maakt hen dus handige ramingstools, maar ze zijn onvoldoende nauwkeurig om de belangrijkste verkoop van je leven van te laten afhangen. Lees meer over het gevaar van online schattingstools.

Wanneer je werkt met We Invest voor de verkoop van je woning, zal een lokale makelaar uit jouw stad of gemeente een gratis schatting opstellen. Na zijn bezoek zal hij of zij een geactualiseerde verkoopprijs en schattingsrapport voorleggen, aangepast aan de markt die hij dagelijks bestudeert.

Iedereen is toch fotograaf?

“Dankzij smartphones is iedereen fotograaf! Ik kan gerust zelf foto’s van mijn woning nemen en zoekertjes maken op sociale media en immosites. Toch?”

Niemand ontkent dat je prachtige vakantiefoto’s (met of zonder filter) ideaal zijn voor op je sociale media. Om je woning te verkopen is echter veel meer nodig. In het tijdperk van online verkoop is de eerste indruk cruciaal! Een koper heeft maar een paar seconden nodig om te beslissen of hij wel of niet op je advertentie klikt, enkel en alleen op basis van de eerste foto. Kwaliteitsfoto’s zijn dus van cruciaal belang! Nog beter is het gebruik van video, virtuele bezoeken of waarom ook niet, dronebeelden.

Daarnaast moet je woning ook neutraal ogen, zodat bezoekers zich in je woning kunnen projecteren. Je We Invest makelaar en zijn team zullen helpen je woning ‘depersonaliseren’ en klaarmaken voor een shoot met onze professionele fotografen en videografen.

Iedereen kan makelaar worden, dat is toch niet te vertrouwen?

“Makelaar worden is zoals je rijbewijs halen! Na enkele dagen kunnen ze hun eerste pand al gaan verkopen.”

Een makelaar is net zoals notaris of dokter een beschermd beroep. Klopt! We vergelijken makelaardij met dokter zijn. Het Beroepsinstituut voor Vastgoedmakelaars (BIV) zorgt voor de vergunning van makelaars. Om een BIV-nummer te verwerven, moet de makelaar een opleidingsprogramma volgen en slagen voor een reeks examens. Daarnaast worden ze ook streng gecontroleerd op malafide praktijken.

Werken met een BIV-makelaar staat dus garant voor een professionele en zorgeloze verkoop.

Een makelaar verkoopt zijn panden het liefst zo snel mogelijk, met als resultaat een lagere prijs

“Makelaars zijn op zoek naar ‘snel geld’! Ze zullen mijn belangen dus niet verdedigen tijdens de onderhandelingen en verkopen liever snel, maar aan een lagere prijs.”

Makelaars worden pas ná de succesvolle verkoop van een pand vergoed. Voordat de makelaar hieraan kan denken, moet hij investeren in de verkoop van het pand (denk aan foto’s, video, borden, advertenties, …). Deze investeringen kan de makelaar pas terugverdienen indien hij je woning verkoopt. Aangezien zijn commissie een percentage is op de verkoopsom, heeft de makelaar er dus alle baat bij om je woning aan een zo hoog mogelijke prijs te verkopen.

Omdat we bij We Invest niet werken met een vaste vergoeding of kosten, zal je makelaar extra gemotiveerd zijn om je woning aan een zo hoog mogelijke prijs te verkopen. Ontdek de We Invest werkwijze.


Verder lezen?