2021 was een bijzonder jaar voor vastgoed: De intrede van corona betekende een stijging van vastgoedtransacties en de combinatie met lage bankrentes zorgden voor een enorme stijging in prijs. Maar wat met het komende jaar 2022? Zorgt de verandering in registratierechten eindelijk voor een normalisatie van de vastgoedprijzen? En wat gaat er gebeuren met die allesbepalende bankrente? De vastgoedexperts van We Invest delen hun verwachtingen:

Even terugblikken…

In 2021 was er een stijging van 14,3% in het totaal aantal vastgoedtransacties in België tegenover 2020. Ook de prijzen gingen de hoogte in, met een gemiddelde stijging van +7,6% over het hele land. Die oververhitte situatie was te wijten aan een overschot van kopers voor een beperkt aanbod, maar ook door de verschillende lockdowns en de lage bankrentes. In het tweede deel van het jaar is de stijging wat vertraagd, en werden de eerste signalen van een normalisatie zichtbaar.

Veranderingen in registratierechten

De aangekondigde daling in registratierechten voor de aankoop van een eerste woning ging op 1 januari 2022 van start. Dat heeft tot gevolg dat wanneer je een eerste woning wil aankopen je nu minder belastingen betaalt (3% ipv 6%). Deze maatregel komt dus vooral de jonge gezinnen ten goede. We verwachten echter dat ondanks de verbeterde koopkracht voor deze doelgroep, er geen sterke stijging in het aantal transacties zal zijn. Enerzijds omdat de prijzen na de stijging van de afgelopen jaren te hoog zijn voor vele alleenstaanden. Anderzijds omdat de registratierechten naar omhoog gaan voor vennootschappen en kopers die al een woning bezitten. Dit zal in de loop van het jaar de oververhitte vastgoedmarkt helpen normaliseren, waardoor er opnieuw een evenwicht tussen vraag en aanbod zal zijn.

Wat met de rente?

Een andere belangrijke determinant van woningprijzen is de rente op hypothecaire kredieten. Die stond al jaren historisch laag, waardoor je goedkoper een lening kon afsluiten. Door de enorme inflatie die de economie kent, hebben de verschillende nationale banken maatregelen aangekondigd die rechtstreeks invloed zullen hebben op deze bankrente. De eerste voorzichtige voorspellingen voorzien een lichte stijging van de langetermijnrentes in 2022. Dat betekent dat geld lenen duurder zal worden.

Onze projectie voor 2022

Ondanks de gedeeltelijke daling van de registratierechten, zorgt de oververhitte economie voor een daling van koopkracht door de combinatie van hoge vastgoedprijzen, inflatie en een lichte stijging in bankrentes in 2022. De eerste signalen in het tweede deel van 2021 tonen aan dat het aantal transacties én de prijzen zullen normaliseren in de loop van 2022. Let wel, dit geldt niet voor overal: de centrumsteden zoals Brussel, Gent en Antwerpen zullen nog steeds erg competitief zijn. De groei zal dus aanblijven, maar wel aan een lager tempo dan we in het afgelopen jaar hebben gekend.

Welke beslissing moet je nemen?

Welke beslissing je moet nemen hangt af van je positie in de markt. Als verkoper heb je een comfortabele positie: je kan nu al kiezen om je woning te koop te zetten, maar je kan er ook voor kiezen om te wachten. De periode van exponentiële groei in prijzen ligt misschien wel achter ons, maar dat betekent niet dat de prijzen zullen zakken… Integendeel zelfs, de prijzen zullen nog steeds stijgen, al zal dat nu trager gebeuren. Over de veranderingen in vraag moet je je zeker geen zorgen maken, zeker niet als je werkt met een uitstekende makelaar.

Indien je een woning wenst te kopen zal er een moeilijkere beslissing genomen moeten worden… Door de stijgende bankrente en de stijging in prijzen wordt het duurder om te kopen, al zal dat in eerste instantie niet zo snel gebeuren. Ons advies is om nu al naar de bank te trekken en te onderhandelen over je hypothecaire lening. Eens je een voorstel krijgt, zal het namelijk moeilijker zijn voor de bank om dat voorstel te wijzigen.


Op zoek naar je droomwoning?

Bekijk onze panden