Renoveren om te besparen op je energiefactuur?

Renoveren om te besparen op je energiefactuur?

4 minuten lezen

Léa Léonard 👩🏻‍💻

Léa Léonard 👩🏻‍💻

Specialist in het ontcijferen van vastgoedtermen

Daarnaast wordt een betere EPC belangrijk wanneer je je woning wilt verkopen. Onze experts helpen je op weg met tips rond energiebesparende renovaties.

Je dure energiefacturen onder controle krijgen kan je doen door te besparen op verwarming en elektriciteit & met andere met kleine ingrepen. De grootste daling ga je echter pas zien nadat je je pand renoveert en een betere EPC score behaalt. Daarnaast wordt een betere EPC belangrijk wanneer je je woning wilt verkopen. Onze experts helpen je op weg met tips rond energiebesparende renovaties.

Meten is weten

Om zicht te krijgen op de renovaties die voor de grootste besparingen kunnen zorgen is het belangrijk om te meten wat het meest energie verslind. Een energiescan door een energie-expert kan al flink wat tips opleveren over verwarming, verlichting en huishoudtoestellen.

Onder bepaalde voorwaarden kan je een dergelijke energiescan gratis aanvragen.

Dat is in Vlaanderen bijvoorbeeld het geval als je recht hebt op een sociaal tarief voor gas en elektriciteit of als je gezamenlijk belastbaar inkomen niet hoger is dan 25.000 euro. De energieprestaties van je woning in kaart brengen, kan je echter ook zelf doen met de QuickScan-software, een EPC-tool waarmee je op een eenvoudige en snelle manier een idee krijgt van hoe energiezuinig of -verslindend jouw woning is.

Mogelijke renovaties…

Dankzij deze tool kan je ook bekijken welke renovaties nodig zijn om de energiescore aanzienlijk te verbeteren. Je kan er immers simulaties mee maken om te zien welke impact bepaalde ingrepen, zoals extra isolatie, een nieuw ventilatiesysteem, zonnepanelen of een nieuwe beglazing voor de energiescore van je woning zouden hebben.

…met advies

Zowel in Vlaanderen als Wallonië en het Brussels Gewest kan je bij renovatieprojecten een beroep doen op advies en begeleiding. In Vlaanderen kun je aankloppen bij een energiehuis (www.mijnenergiehuis.be) om een aanpak uit te werken om jouw woning comfortabeler en energiezuiniger maken. We hebben hier ook een handig overzicht van alle energiepremies en -leningen in Vlaanderen.

In Wallonië kan je dat advies krijgen bij de ‘Guichets de l’Energie’ (https://energie.wallonie.be). Dat is ook de plaats waar je een woningaudit kan aanvragen. Een dergelijke audit biedt je een zeer grondige analyse van de toestand van je woning én stelt een lijst op van de renovatiewerken die prioritair zijn. Een dergelijke audit is trouwens een voorwaarde om energiepremies te kunnen opstrijken.

In het Brussels Gewest kan je voor advies en begeleiding rond renovatiewerkzaamheden dan weer gebruik maken van de gratis diensten van Homegrade  (Homepage - Homegrade).

Slechte isolatie is vaak de grootste boosdoener

Natuurlijk is elk huis en elk appartement anders. Dat betekent dat er ook andere resultaten zullen zijn bij het meten van de energieprestaties en dus ook andere prioriteiten bij het bepalen van de nodige renovatiewerken om ervoor te zorgen dat de energie-efficiëntie van de woning of het appartement verhoogt en dat de energiefactuur dus lager zal uitvallen. Maar toch is het zo dat slechte isolatie vaak de grootste boosdoener is.

Als binnenmuren en ramen warm aanvoelen in de zomer, maar koud in de winter, als het in je woning snel afkoelt als je de verwarming uitzet of als het lang duurt eer je binnen de gewenste temperatuur bereikt of als aan de binnenkant vaak damp op de ramen verschijnt, zijn dat allemaal tekenen dat er iets schort aan de isolatie. En dat betekent meteen dat renovatie dan moet beginnen met het aanbrengen van betere isolatie.

Beter isoleren

Door je woning extra te isoleren, voorkom je dat de warmte onnodig verloren gaat. In de meeste gevallen voert de isolatie van het dak dan ook het lijstje van de uit te voeren renovaties aan. Niet geïsoleerde muren zijn verantwoordelijk voor 20% tot 25% warmteverlies. Je kan deze na-isoleren via de spouwmuur, langs de buitenmuur of via de binnenmuur.

Alleen al door je dak te isoleren, bespaar je ongeveer 30% op je verwarmingskosten.

Goed geïsoleerd buitenschrijnwerk houdt ook 15% van de warmte binnen. Vroeger hadden woningen enkelvoudig glas. Nu is hoogrendementsglas de standaard: het houdt 80% meer warmte binnen dan enkelvoudig glas. Pak je ook je vloeren op de benedenverdieping aan? Dan ontsnapt er zo’n 10% minder warmte uit je huis. Uiteraard kan je samen met een renovatie-expert samen bekijken waar de extra isolatie het dringendst is. Daarnaast helpen deze ingrepen met je EPC-score, wat op zjin beurt de waarde van je woning doet stijgen.

Energiezuinig verwarmen

Energie-efficiënte renovatie kan er ook in bestaan een ander verwarmingssysteem te installeren. De verwarming van je woning of appartement is immers goed voor zo’n 60% van je totale energieverbruik. Het aanbrengen van een vloerverwarmingssysteem dat op lage temperatuur verwarmt, kan alvast voor een zeer grote energiewinst zorgen. Op die manier maak je je woning of appartement ook geschikt voor verschillende toekomstgerichte verwarmingssystemen zoals een warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet.

Vervelende verrassingen vermijden

Bij de uitvoering van renovatiewerkzaamheden is het voorts erg belangrijk om de werken goed op elkaar af te stemmen. Als na het isoleren van het dak bijvoorbeeld zou blijken dat de isolatie van de muren in het gedrang komt omdat bij de renovatie van het dak geen rekening is gehouden met het feit dat de muren dikker zouden worden, is veel werk eigenlijk voor niets geweest. Ook al voer je renovatiewerken gefaseerd uit, je mag het totaalplaatje niet uit het oog verliezen.

Om ervoor te zorgen dat je je op die manier niet vast rijdt, kan je best advies inwinnen van een architect of een deskundige aannemer. Twijfel je om je woning te renoveren en dan te verkopen, of meteen te verkopen? Schakel de hulp in van een erkend vastgoedadviseur.

Hulp nodig met je immoplannen?

Maak een afspraak met je lokale makelaar

Verder lezen?