Wat betekent 'een optie nemen' op een woning?

Wat betekent 'een optie nemen' op een woning?

3 minuten lezen

Julien Van Nuffel 👨‍💻

Julien Van Nuffel 👨‍💻

Marketingexpert voor vastgoedprofessionals in Vlaanderen

Ben je nog niet zeker dat je een bod zal doen op de woning van je dromen, maar wil je verzekeren dat niemand anders ermee gaat lopen? Dan is een optie nemen misschien een betere optie!

Je vindt de woning van je dromen maar je bent nog niet 100% zeker dat je het kan of wilt kopen. Je wilt er natuurlijk alles aan doen om deze kans niet aan je voorbij te laten gaan! In dat geval kan je aan de eigenaar-verkoper een optie voorstellen. Dit is een eenzijdige verbintenis van verkoper om niet te verkopen aan iemand anders binnen een bepaalde termijn (bv. 1 week of 14 dagen).

Een optie op een woning nemen geeft je extra tijd om de financiering rond te krijgen of om je wat extra beslissingstijd te geven.

De termijn van een optie

Een optie moet beperkt worden in de tijd. Men kan immers de verkoper niet onbeperkt laten wachten. Beslis je binnen deze periode te kopen, dan laat je dit schriftelijk weten aan de verkoper. Dit noemt men dan het lichten van de optie.

Eenmaal de optie is gelicht, is de verkoop definitief

Wordt daarentegen de optie niet gelicht binnen de bepaalde termijn, dan is er geen verkoop en is de eigenaar terug vrij te verkopen aan wie hij wil.

Een optie nemen op een huis of appartement is bindend

Omdat door het lichten van de optie de verkoop automatisch volgt, is het noodzakelijk dat alle modaliteiten van de verkoop (zoals de prijs, betalingstermijnen en voorwaarden) nauwkeurig in de optie zijn opgenomen. De optie is dan ook bindend voor zowel de koper als de verkoper!

Waarom aanvaard een eigenaar een optie?

Om de eigenaar-verkoper te overhalen een dergelijke optie toe te staan, zal de kandidaat-koper hiervoor soms een bepaald bedrag betalen. Wordt de optie niet gelicht, dan behoudt de eigenaar deze som als een soort schadevergoeding.

Wordt de optie wel gelicht, dan zal dit bedrag gelden als eerste voorschot. Aldus wordt rekening gehouden met de belangen van beide partijen. Net zoals bij de onderhandse verkoopovereenkomst, zal ook hier binnen vier maanden na het lichten van de optie, de notariële akte volgen.

Op zoek naar vastgoedadvies?

Verder lezen?