De goedkoopste energie? Dat is de energie die je niet verbruikt. Dat is de terechte gedachte achter het luchtdichte rolluik van rolluiken- en zonweringspecialist Wilms. Ook in de productie doen ze er alles aan om zo energie-efficiënt mogelijk te werk te gaan.

Bronen: Publireportage & Zimmo

Het bewustzijn rond klimaat en energie-efficiëntie groeit. Zowel de EU als de Belgische overheden zetten in op vermindering van het energieverbruik, isolatie en energie-efficiëntie. Ook bedrijven en burgers kunnen hun steentje bijdragen. Niet alleen omdat minder energie verbruiken goed is voor de planeet, maar ook omdat inzetten op isolatie en energie-efficiëntie een investering is die op termijn geld oplevert omdat je minder verbruikt en je huis meer waard wordt. Tel daarbij het verhoogde comfort en de keuze voor maximale energie-efficiëntie ligt voor de hand.

Luchtdicht bouwen

Naast duurzaamheid, besparing en meer comfort is er ook het aspect regelgeving. De bouwnormen verstrengen elk jaar. Vandaag verstandig bouwen is bouwen volgens de normen van de toekomst. Met goede (en eveneens wettelijk verplichte) ventilatie realiseer je in zulke woningen een aangenaam binnenklimaat. Door maximaal op hernieuwbare energie in te zetten, verbruiken deze huizen bijna geen fossiele energie meer. Tegelijk kiezen we in de hedendaagse architectuur voor steeds grotere en mooiere raampartijen. Zalig om zoveel daglicht binnen te trekken, maar het gevaar voor overhitting loert om de hoek. En wanneer je dan je woning moet koelen met energieverslindende airco – hernieuwbaar opgewekt of niet – ben je terug bij af.

Luchtdicht inbouwrolluik

Het is energetisch veel verstandiger, en veel aangenamer voor het binnenklimaat, als je de warmte van de zon buiten houdt. Dat kan met de oplossingen van Wilms. Het luchtdichte inbouwrolluik ShutterX is uniek in zijn soort. De bouwknoop ter hoogte van de rolluikkast waar de isolatie bij een inbouwrolluik automatisch dunner is, wordt opgelost door het gebruik van vooruitstrevend composietmateriaal dat minder dik is maar superieur isoleert. Een onafhankelijk studiebureau berekende hoeveel energie je in een doorsnee vrijstaande gezinswoning bespaart wanneer je kiest voor ShutterX inbouwrolluiken. Het resultaat? Gemiddeld 43 euro per raam besparing op de energierekening, elk jaar opnieuw.

Luchtdicht screen

Het luchtdichte inbouwscreen ZipXzero is al even innovatief en esthetisch verantwoord, onzichtbaar weggewerkt in de spouwmuur en dit zonder negatieve invloed op de energieprestaties van je woning. Uniek is ook dat deze screens tot 6 m breed kunnen zijn. Grote ramen, graag, maar altijd perfect beschermd tegen de zon.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Op 15 maart werd in Brussel bij Mundo-b de Sustatool voorgesteld, een initiatief van de Vlaamse overheid om bedrijven te helpen bij hun verduurzaming. Wilms is een van de ambassadeurs en gezichten van de campagne. Als pilootbedrijf hebben ze het Sustatool-traject al doorlopen en met succes afgerond. Toch blijft het bedrijf verder inzetten op de verduurzaming van zijn processen en de bewustwording van de medewerkers. Wat is er al gerealiseerd en wat zit er nog in de pijplijn?

Enkele gerealiseerde projecten

  • 0% leidingwater. In 2016 investeerde Wilms in een groene lakkerij, de afdeling waar de onderdelen van rolluiken, screens en zonwering hun kleur krijgen. De nieuwe spoelbaden werken uitsluitend met regenwater, dat bovendien maximaal gezuiverd en gerecycleerd wordt. Dat is zuiniger en beter voor het milieu.
  • Maximale recyclage. Na de zuivering van de onderdelen worden ze bedekt met een poederlaagje dat gebakken wordt op 180°C. Het overtollige poeder wordt voor 90% gerecupereerd en hergebruikt. Dat is zes keer efficiënter dan vroeger.

Enkele lopende projecten

  • Fietsleaseplan: personeelsleden kunnen een fiets leasen tegen aantrekkelijke voorwaarden
  • Installatie zonnepanelen: Er loopt een studie rond 800 zonnepanelen op de gebouwen.