Online platformen zoals Immoweb en Zimmo zijn al lang niet nieuw meer. Hun tools om je woning online te schatten wel. Maar zijn deze berekeningen wel betrouwbaar? En wat is het gevaar van te vertrouwen op dit soort algoritmes? Onze experts leggen het uit.

Bron: Money Talk


Je huis, appartement of bouwgrond verkopen doe je niet aan gelijk welk bedrag. De juiste prijs is heel belangrijk en daar heb je een expert voor nodig. Want naast de staat van het pand, de locatie en oppervlakte spelen er nog heel wat andere factoren een rol. Zoals de markt van vraag en aanbod.

Een online schatting geeft je een idee van wat je vastgoed waard is. In zo’n online module geef je verschillende criteria in. De zoekmachine toetst die af aan vergelijkbare panden die in de afgelopen maanden verkocht werden.

De meest bekende: Immoweb
De tool van Immoweb bestaat nog maar enkele maanden en is enorm populair. De prijs wordt berekend op basis van machine learning of artificiële intelligentie. Dat wordt gekoppeld aan de uitgebreide databank van Immoweb waarin de prijzen van de meest recente zoekopdrachten gegroepeerd zijn.

Dit is een heel ingewikkelde uitleg voor een ogenschijnlijk eenvoudig proces. Je geeft het adres van je pand in en preciseert of het om een huis, appartement, villa, studio, bouwgrond, … gaat. Daarna beantwoord je allerlei vragen. Wat is de oppervlakte, heb je een tuin of terras, wat is de staat van het onroerend goed? Hoeveel kamers en badkamers zijn er, wat is het bouwjaar en de energieprestaties? Noem maar op. Op basis daarvan geeft de schattingstool je een minimum-, maximum- en gemiddelde prijs.

Zimmo en andere platformen

Zimmo kon niet achter blijven en kwam ook op de proppen met een online schattingstool. Deze is volledig gratis, maar werkt eenvoudiger. Je hoeft enkel het adres, de oppervlakte, het bouwjaar en de EPC-waarde in te geven om een richtprijs voor je pand te ontvangen.

Ook andere platformen zoals Immoprice en Realo schatten je vastgoed online. Vaak bieden ze nog enkele extraatjes zoals de verhuurwaarde schatten of een analyse van de lokale markt. Op deze websites heb je ook betalende diensten. Hoe gedetailleerder en gespecialiseerder je een schatting wil, hoe meer je betaalt.


Betrouwbaarheid

Leuk, die online tools. Ze zijn makkelijk, snel, altijd raadpleegbaar en vaak gratis. Maar zijn ze wel betrouwbaar?

  • Deze schattingen zijn gebaseerd op vraagprijzen en niet op effectieve verkoopprijzen.
  • De tools zijn ideaal voor standaardwoningen en dichtbevolkte gebieden waar vergelijkbare data beschikbaar zijn. Het wordt al minder interessant voor unieke, atypische panden en meer afgelegen regio’s.
  • Als eigenaar ben je nooit helemaal objectief in het omschrijven van je pand.
  • Bij de geschatte waarden worden ruime minimum- en maximumprijzen gegeven, waardoor het toch goed is om je pand gedetailleerder te laten bekijken en schatten.

De schattingstool van Zimmo legt duidelijk uit dat de geschatte prijs onder of boven de effectieve waarde ligt. Die prijs is voor hen een vertrekpunt en niet het bedrag dat je er voor zal krijgen. Bij Immoweb benadrukken ze dat de online schatter een extra hulpmiddel is, bovenop het deskundige werk van ervaren vastgoedmakelaars.

Met andere woorden: deze vastgoedwebsites zijn het erover eens dat deze diensten slechts een eerste indicatie geven en dat het werk van een expert nodig is om een goed zicht op de verkoopwaarde te krijgen.


Laat deze online hulpmiddelen dus vooral een manier zijn om zicht te krijgen op de mogelijkheden. Raadpleeg daarna zeker het artikel over de prijsbepaling van je pand. En denk er aan: een schatting bij We Invest is gratis en vrijblijvend.

Meer informatie over dit onderwerp of vragen over je persoonlijke vastgoedsituatie? Contacteer een van onze experts via info@weinvest.be of via onze website. We staan 7 op7 voor je klaar.