Je huis, appartement of bouwgrond verkopen doe je niet aan eender welke prijs. Maar hoe bereken je de verkoopprijs?

Online schattingstools geven je een eenvoudige, snelle en meestal gratis richtprijs voor de verkoop van je woning. Maar zijn deze schattingen wel betrouwbaar? En wat is het gevaar van vertrouwen op dit soort algoritmes? Hieronder volgt een lijst van de meest gebruikte schattingstools met hun voor- en nadelen.

De meest gekende: Immoweb

Veruit de meest gebruikte tool is die van Immoweb. Nochtans bestaat deze nog maar enkele maanden. Hij berekent de verkoopprijs op basis van machine learning of artificiële intelligentie.

In mensentaal: Je geeft het adres van je pand in en preciseert of het om een huis, appartement, villa, studio, bouwgrond, … gaat. Daarna beantwoord je allerlei vragen. Wat is de oppervlakte, heb je een tuin of terras, wat is de staat van het pand? Hoeveel kamers en badkamers zijn er, wat is het bouwjaar en de energieprestaties? Noem maar op. Op basis daarvan geeft de schattingstool je een minimum-, maximum- en gemiddelde prijs. Waar de tool geen rekening mee houdt, is de locatie van je woning, alsook bepaalde factoren zoals de oriëntering van het perceel, enz.

Zimmo en andere platformen

Ook Zimmo komt met een tool op de proppen. Deze is opnieuw volledig gratis, maar werkt eenvoudiger. Je hoeft enkel het adres, de oppervlakte, het bouwjaar en de EPC-waarde in te geven om een richtprijs voor je pand te ontvangen.

Ook andere platformen zoals Immoprice en Realo schatten je vastgoed online. Vaak bieden ze nog enkele extraatjes zoals de verhuurwaarde schatten of een analyse van de lokale markt. Op deze websites heb je ook betalende diensten. Hoe gedetailleerder je een schatting wil, hoe meer je betaalt. Wist je dat een schatting bij We Invest volledig gratis en vrijblijvend is?

Betrouwbaarheid

Leuk, die online tools. Ze zijn makkelijk, snel, altijd beschikbaar en vaak gratis. Maar zijn ze wel betrouwbaar?

  • Deze schattingen zijn gebaseerd op vraagprijzen en niet op effectieve verkoopprijzen. makelaars laten ruimte voor onderhandeling op hun vraagprijzen. Als je jouw prijs berekent op basis van deze prijzen, zal je woning te duur zijn.
  • De tools zijn ideaal voor standaardwoningen en dichtbevolkte gebieden waar vergelijkbare data beschikbaar zijn. Het wordt al minder interessant voor unieke, atypische panden in meer afgelegen regio’s.
  • Als eigenaar ben je nooit helemaal objectief in het omschrijven van je pand.
  • Bij de geschatte waarden worden ruime minimum- en maximumprijzen gegeven, waardoor het toch goed is om je pand gedetailleerder te laten bekijken en schatten.

De schattingstool van Zimmo zegt zelf voorgestelde prijs enkel als vertrekpunt mag dienen, en de werkelijke verkoopprijs hier boven of onder zal liggen. Met andere woorden: deze vastgoedwebsites zijn het erover eens dat deze dienst slechts een eerste indicatie geeft en dat het werk van een expert nodig blijft om een goed zicht op de verkoopwaarde te krijgen.

Laat deze online hulpmiddelen dus vooral een manier zijn om zicht te krijgen op de mogelijkheden. Onthoud dat het advies van een makelaar cruciaal blijft om een correcte verkoopprijs op te stellen.