Hoe moet je de Mobiliteitsscore voor woningen lezen?

1 minute lezen

Léa Léonard 👩🏻‍💻

Léa Léonard 👩🏻‍💻

Specialist in het ontcijferen van vastgoedtermen

Op zoek naar een nieuwe, milieubewuste woning? Met de Mobi-Score kan je toekomstige woonplaats eenvoudig beoordelen op vlak van mobiliteit.

De

Wat is de Mobi-score?

Hoe gemakkelijk raak je met de fiets of te voet van je huis of nieuwe/toekomstig huis naar de dichtstbijzijnde scholen, winkels, openbaar vervoerhaltes en andere voorzieningen? Sinds 2019, bereken je dat met de Mobiscore. Die helpt je in je zoektocht naar een nieuwe, duurzaam gelegen woning.

De mobiscore moet je helpen in de zoektocht naar een nieuwe, duurzaam gelegen woning. De score geeft aan hoe makkelijk je met de fiets of te voet van je huis of nieuwe thuis naar de dichtstbijzijnde scholen, winkels, haltes voor openbaar vervoer... kan. Hoe hoger de Mobiscore op de schaal van 0 tot 10, hoe lager de mobiliteits- en milieu-impact van de woning. Het is een sensibiliserend instrument, en dus geen verplichting, dat makelaars kunnen opnemen in hun vastgoedadvertenties.

Hoe lees je de mobi-scores?

Het is belangrijk om te weten dat de mobiscore enkel als sensibiliserend instrument wordt gebruikt en geen verdere financiële of fiscale gevolgen heeft. De mobiscore is informatief bedoeld, en we gaan er dus van uit dat kandidaat-kopers ook zelf kunnen afwegen of een pand voldoende vlot bereikbaar is en of alle nodige faciliteiten in de buurt aanwezig zijn.

Hoe bereken je de mobi-score van je eigen woning?

De Mobiscore tool berekent de afstand van elk adres in Vlaanderen naar verschillende soorten voorzieningen: winkels en horeca, kinderopvang en scholen, dokters en ziekenhuizen, sport- en cultuurinfrastructuur en openbaar vervoer.

De score houdt rekening met het verwachte aantal verplaatsingen voor specifieke voorzieningen en het vervoermiddel dat een gemiddelde Vlaming zou gebruiken voor deze verplaatsingen. Daarnaast houdt de Mobiscore rekening met de milieukosten (luchtvervuiling, files, geluidshinder, …) van dat vervoermiddel.


Verder lezen?

Slaag je voorkeuren op & ontvang als eerste onze panden

4 minuten lezen

Hoe werkt één en ander eigenlijk? Hoe kunnen de potentiële kopers er hun voordeel mee doen? En wat zijn de voordelen voor de eigenaars die hun pand willen verkopen? Onze experts gaan in dit artikel op die vragen in.

Léa Léonard 👩🏻‍💻

Léa Léonard 👩🏻‍💻

Specialist in het ontcijferen van vastgoedtermen

Is een huis of appartement kopen in een overstromingsgebied het waard?

7 minuten lezen

Stoelen die op het water dobberen, behang dat helemaal week wordt, en modder die de woonkamer binnendringt - dit is het rampscenario dat meer dan 90% van de potentiële kopers van vastgoed terecht angst aanjaagt. Zeker sinds de beelden van de overstromingen in Wallonië tijdens de zomer van 2021 op ieders netvlies gebrand staan. Hoe schat je de risico's in en hoe bescherm je jezelf als het huis van je dromen in een overstromingsgebied ligt?

Léa Léonard 👩🏻‍💻

Léa Léonard 👩🏻‍💻

Specialist in het ontcijferen van vastgoedtermen