Of het nu om een traditionele woning of een nieuwbouw gaat, bij iedere vastgoedtransactie komen extra kosten kijken. Deze moet je goed in kaart brengen, want ze zijn helaas verplicht te betalen. Hieronder volgt een overzicht van alle kosten waar je rekening mee moet houden!

Registratierechten vs. btw

De nieuwe eigenaar van een woning moet na de aankoop van vastgoed een soort registratierechten betalen bij de notaris (de 'verkooprechten'). Sinds 1 januari 2022 betaal je in Vlaanderen 3% registratierechten op een gezinswoning, op voorwaarde dat je nog geen andere woning bezit. In Brussel en Wallonië gaat het om 12,5% (exclusief kortingen en toeslagen) van de aankoopprijs. Voor een nieuwbouwwoning valt enkel het gronddeel onder de registratierechten, de constructie onder het btw-stelsel.

Betaal je altijd 21% btw?

Koop je een nieuwbouwwoning echter, dan betaal je daar 21% btw op. Omdat dit hogere sommige kopers misschien kan afschrikken, zoeken projectontwikkelaars naar manieren om fiscaal aantrekkelijke pakketten voor te stellen. Zo bestaan er fiscaal voordelige constructies die een belastingvoet van 16 à 17 % bedragen.

Notariskosten

Een tweede onvermijdelijke kost, is het ereloon van de notaris die het dossier voorbereidt en de akte opstelt. Samen met nog een aantal andere kosten worden dit de 'notariskosten' genoemd. Dit ereloon is vastgelegd in een Koninklijk Besluit en is dus overal in België gelijk.

Wist je dat in België de verkoper de commissie van de vastgoedmakelaar betaalt? Als koper geniet je dus van gratis professioneel advies bij de aankoop van een woning.

Kredietkosten

De personen die een woning kunnen kopen zonder langs te gaan bij de bank zijn zeldzaam. Naast de interesten die je maandelijks zal betalen, is aan een hypothecair krediet ook een notariële akte verbonden. Je krediet zal dus volgende kosten met zich meebrengen.

  • Bankexpertise
  • Registratierechten
  • Hypothecaire inschrijving
  • Aktekosten
  • Ereloon notaris
  • Administratieve kosten van de bank en de notaris

Vergeet daarnaast ook de interesten niet, berekend volgens de rentevoet die je bank je aanbiedt. Banken eisen ook steeds een schuldsaldoverzekering om het geleende kapitaal te dekken. In geval van overlijden, is de bank zo verzekerd voor het terugbetalen van de lening.

Kosten basisakte

Maakt je nieuwbouwwoning deel uit van een mede-eigendom, dan ben je deels ook eigenaar van het gebouw waarin je appartement zich bevindt. De rechten en plichten van iedere partij voor deze gemeenschappelijke delen worden vastgelegd in de basisakte en volgens het reglement van mede-eigendom.

In de basisakte zal ook een gedetailleerde beschrijving opgenomen worden van de private gedeelten en jouw aandeel in de gemeenschappelijke delen van het gekochte pand. Zoals bij iedere notariële akte zal hier ook een vergoeding aangerekend worden aan alle mede-eigenaars.

Aansluitingskosten

Je kan niet in een appartement of huis wonen zonder nutsvoorzieningen zoals water, gas, elektriciteit en internet. Om deze correct te laten aansluiten, zal je ook enkele stappen moeten ondernemen. Hou er rekening mee dat je hiervoor aansluitingskosten betaalt.

Zo, nu ken je alle kosten verbonden met de aankoop van nieuwbouw. Laat je begeleiden door onze makelaars voor de aankoop van je droomwoning. Zo kan je geïnformeerd en met een gerust hart de transactie afsluiten.


Op zoek naar een nieuwbouwwoning?

Bekijk ons aanbod