Wanneer is het moment rijp voor een investering in een tweede huis of appartement? De meesten wachten tot hun woonlening afbetaald is en storten zich dan opnieuw in het vastgoedavontuur. Nochtans zijn er interessante constructies met meer potentieel.

Een slechte timing om te investeren in een tweede eigendom is er niet. Er zijn wel momenten waarop het interessanter is dan andere. Ook al is je huidige woonst nog niet volledig afbetaald, ze kan dienen als springplank naar een nieuwe vastgoedinvestering. Je woning neemt op dat moment de plaats in van de eigen middelen die banken vragen voor het verkrijgen van een woonkrediet.

“Wacht geen twintig jaar om opnieuw in vastgoed te investeren”

Er wordt vaak gezegd dat je moet wachten met een tweede krediet tot je eerste afbetaald is. Maar dat klopt niet. Je kan namelijk anticiperen op die aangekochte waarde door je slapende tegoeden te activeren. Zo creëer je een hefboomeffect met een hypotheek op twee woningen. Je huidige woonst is de hefboom om een tweede eigendom te kopen voor de verhuurmarkt.

Voorbeeld: 10 jaar geleden kocht je een huis voor €350.000. Vandaag is dat ongeveer €500.000 waard. Stel dat de eigenaar nog maar €150.000 moet afbetalen van zijn hypotheek, dan kan dit verschil gebruikt worden als hefboom voor het huureigendom.


Het kan perfect dat de maandelijkse huurprijs niet voldoende is om de volledige lening af te betalen. Als belegger kan je er dan voor kiezen om het verschil maandelijks zelf te compenseren, of om beroep te doen op een krediet op vaste termijn of bulletkrediet. Bij zo’n lening betaal je tijdens de looptijd van je hypotheek enkel de interesten. Het kapitaal wordt pas aan het einde terugbetaald.

Nog een voorbeeld: je hebt een krediet van €250.000 nodig voor het tweede eigendom. Dit komt neer op een maandelijkse aflossing van €1.300 over een looptijd van 20 jaar. Een krediet op vaste termijn bedraagt maandelijks €420. De huurprijs per maand bedraagt €900. Bij een klassieke woonlening leg je als eigenaar maandelijks zelf €400 euro bij. Bij een krediet op vaste termijn “win” je €480. Deze “winst” gebruik je om je kapitaal af te lossen gedurende die 20 jaar. Aan het einde van die lening kan je er ook voor kiezen om het pand opnieuw te verkopen en zo het kapitaal af te lossen. Je verkoopt op dat moment aan een meerwaarde waardoor je ook een deel van de investering behoudt, bovenop de maandelijkse inkomst van €480.


Wat zijn de voorwaarden?

Om in aanmerking te komen voor een bulletkrediet moet je 35 à 40 jaar oud zijn en al 10 tot 15 jaar ver zijn in je huidige kredietaflossing. Met andere woorden: je hebt al minstens de helft van de waarde van je woning terugbetaald. Deze hefboom vervangt dan de persoonlijke bijdrage.

Je kan dit principe zelfs meerdere keren herhalen. Je moet alleen goed opletten dat alle kredieten afgelost zijn tegen je pensioen. Indien niet zal je maandelijks pensioen drastisch dalen. Daarnaast geven we je nog de raad mee om een lening aan te gaan met een vaste rentevoet voor een lange periode (tot je pensioen). En onthoud dat dit alles ook mogelijk is om te realiseren als je eigen vermogen kan inbrengen. Je bankinstelling zal je met open armen ontvangen.

Kom meer te weten over het hefboomeffect of contacteer onze beleggingsadviseurs op het nummer 02 319 68 68