Wanneer is het moment rijp voor een investering in een tweede huis of appartement? De meesten wachten tot hun woonlening afbetaald is voor zich opnieuw in het vastgoedavontuur te storten. Nochtans zijn er interessante constructies met meer potentieel! In dit artikel bespreken we het hefboomeffect, of hoe je huidige woning een springplank kan zijn naar een vastgoedportefeuille.

Wanneer moet je investeren in een huurwoning?

Een slechte timing om te investeren in een tweede woning is er niet. Er zijn wél momenten waarop het interessanter is dan andere. Ook al is je huidige woonst nog niet volledig afbetaald, ze kan dienen als springplank naar een nieuwe vastgoedinvestering. Je huidige woning neemt op dat moment de plaats in van de eigen middelen die banken vragen voor het verkrijgen van een woonkrediet.

“Wacht geen twintig jaar om opnieuw in vastgoed te investeren”

Er wordt vaak gezegd dat je moet wachten met een tweede krediet tot je eerste afbetaald is. Maar dat klopt niet. Je kan namelijk anticiperen op die aangekochte waarde door je slapende activa te activeren. Zo creëer je een hefboomeffect met een hypotheek op twee woningen. Je huidige woning is de hefboom om een tweede pand te kopen voor de verhuurmarkt. Je kan ook investeren in een reeds verhuurd appartement.

Voorbeeld: 10 jaar geleden kocht je een huis voor €350.000. Vandaag is dat ongeveer €500.000 waard. Stel dat de eigenaar nog maar €150.000 moet afbetalen van zijn hypotheek, dan kan dit verschil gebruikt worden als hefboom voor de huureigendom.

Tips van onze investeringsexperts

Het kan perfect dat de maandelijkse huurprijs niet voldoende is om de volledige lening af te betalen. Als belegger kan je er dan voor kiezen om het verschil maandelijks zelf te compenseren, of om beroep te doen op een krediet op vaste termijn of bulletkrediet. Bij zo’n lening betaal je tijdens de looptijd van je hypotheek enkel de interesten. Het kapitaal wordt pas aan het einde terugbetaald.

Nog een voorbeeld: je hebt een krediet van €250.000 nodig voor het tweede eigendom. Dit komt neer op een maandelijkse aflossing van €1.300 over een looptijd van 20 jaar. Een krediet op vaste termijn bedraagt maandelijks €420. De huurprijs per maand bedraagt €900. Bij een klassieke woonlening leg je als eigenaar maandelijks zelf €400 euro bij. Bij een krediet op vaste termijn 'win' je €480. Deze 'winst' gebruik je om je kapitaal af te lossen gedurende die 20 jaar. Aan het einde van die lening kan je er ook voor kiezen om het pand opnieuw te verkopen en zo het kapitaal af te lossen. Je verkoopt op dat moment aan een meerwaarde waardoor je ook een deel van de investering behoudt, bovenop de maandelijkse inkomst van €480.

Wat zijn de voorwaarden?

Om in aanmerking te komen voor een bulletkrediet moet je 35 à 40 jaar oud zijn en al 10 tot 15 jaar ver zijn in je huidige kredietaflossing. Met andere woorden: je hebt al minstens de helft van de waarde van je woning terugbetaald. Deze hefboom vervangt dan de persoonlijke bijdrage.

Je kan dit principe zelfs meerdere keren herhalen. Je moet alleen goed opletten dat alle kredieten afgelost zijn voor je op pensioen gaat. Indien niet, zal je maandelijks pensioen drastisch dalen. Daarnaast geven we je nog de raad mee om een lening aan te gaan met een vaste rentevoet op de lange termijn (tot je pensioen).

Op zoek naar vastgoed investeringsadvies? Ontdek onze diensten.