Wist je dat je een nieuwbouw appartement of -woning kan aankopen dat al verhuurd is?

Wanneer de commercialisering van een nieuwbouwproject op haar einde loopt, kiezen sommige projectontwikkelaars ervoor om de laatste eenheden te verhuren, en ze pas later te verkopen. Deze oplossing is voordelig voor zowel de ontwikkelaar, als voor investeerders.

Lees ook: Alle stappen voor de aankoop van nieuwbouw

De voordelen op een rijtje

Voor investeerders is dit type aankoop een zegen. Het pand heeft al een goede huurder en zo ben je zeker dat je investering rendeert. Je wint ook tijd want je moet niet zelf op zoek naar een geschikte huurkandidaat. Ook het verkrijgen van een lening gaat vlotter omdat je al een huurovereenkomst kan voorleggen.

Enkele andere voordelen:

  • Gegarandeerde huurinkomsten: je kent de maandelijkse huurprijs en weet perfect op welke termijn je investering terugbetaald is.
  • Onmiddellijk rendement: de huur wordt meteen op jouw rekening gestort zodra de akte verleden is bij de notaris.
  • Geen huurbeheer: je hoeft niets meer te doen. Er is geen termijn te overbruggen tussen de oplevering en ondertekening van de huurovereenkomst, je hebt geen makelaarskosten, de huurder woont al in het appartement en de plaatsbeschrijving is gemaakt.
  • Vertrouwen van de bank: om een woonkrediet te verkrijgen als investeerder, durft de bank al eens moeilijk doen. Zeker wanneer je zelf geen 20 procent van het totaalbedrag aanlevert. Met een ondertekend huurcontract loopt alles vlotter, gaat de kredietaanvraag makkelijker en krijg je een voordeliger tarief.
  • Geen verrassingen: je kent de geschiedenis van je huurder.
  • Alle voordelen van nieuwbouw: een gegarandeerde meerwaarde. Je koopt een woning naar de laatste bouwnormen die eenvoudig is in beheer. Je hebt jarenlang geen werk en geen kosten. Met andere woorden: je investeert met een gerust hart.

Wat nog meer?

Onder bepaalde voorwaarden is het ook mogelijk om een verhuurd appartement te kopen en er dan zelf te gaan wonen. Interessant voor investeerders én voor investeerders die later zelf willen intrekken. Dit is een oplossing voor mensen die bijvoorbeeld pas in de (verre) toekomst dichter bij hun familie willen wonen. Ze kopen het pand om het vervolgens te verhuren. Daarna, zodra de huurder vertrekt, trekken ze er zelf in. Zo winnen ze een deel van hun investering terug.