Nieuwbouwvastgoed kent steeds meer succes bij de investeerders. Dit wordt eerst verklaard door de lage hypotheekrente, maar ook door de stijging van het gemiddelde inkomen en veel geld op de spaarboekjes die vandaag de dag niet veel opbrengen. Experten zeggen dat 2/3 van de kopers voor nieuwbouwvastgoed investeerders zijn. Dit is een stijging ten opzichte van vorige jaar met een verhouding van 1/2.

Bron: Xavier Attout in Trends

Een gunstige situatie

De rente blijft historisch laag. Volgens Julien Manceau, senior economist bij ING: “Voor leningen met een vaste rentevoet op meer dan tien jaar is de rente tussen februari 2014 en april 2016 met 170 basispunten gezakt. Daardoor kunnen kandidaat-kopers 15 % meer lenen.”

Belgen hebben een baksteen in de maag, daardoor staan ze gekend als 'spaarders'. Het totale "spaarbedrag' bedroeg 274 miljard euro in maart waarbij investeren in vastgoed een interessant alternatief is in vergelijking met andere financiële producten.

Variabele rentevoet: een berekend risico

Het risico van de variabele rente wordt steeds minder belangrijk, omdat in dit geval de bank maximum tot het dubbele van de rente kan stijgen. Variabele rente wordt daarom een steeds populairdere keuze.

Een gezonde vastgoedmarkt!

In vergelijking met het eerste kwartaal van 2018 is het aantal verkopen van huizen en appartementen in het eerste kwartaal van 2019 met 8% gestegen. Deze stijging wordt vooral waargenomen in Vlaams-Brabant met 14,4%. De cijfers voor Waals-Brabant en Brussel zijn respectievelijk +4,9% en +5%.

De evolutie van de vastgoedprijzen

In onderstaande tabel vindt u de gemiddelde prijzen van een nieuwbouw appartement van 80 vierkante meter in 2019 en eveneens de stijging ten opzichte van 2018.

 

234.000 euro + 1,4 % Waals-Brabant
228.000 euro  + 2 % Vlaams-Brabant
268.000 euro  + 1,5 % Brussel

De gegevens zijn afkomstig van het vastgoedadviesbureau de Crombrugghe & Partners en de magazine trends - GIDS van nieuwbouwappartementen - Waar investeren