Nieuwbouw is steeds aantrekkelijker bij investeerders. Dit kan worden verklaard door de lage hypotheekrente, maar ook door de goed gespijsde spaarboekjes die vandaag de dag niet veel opbrengen. Experten zeggen dat 2/3 van de kopers voor nieuwbouw investeerders zijn, en dat vooral voor appartementen in de centrumsteden. Dat is 50% meer dan vorig jaar!

De gunstige financiële situatie

De rente blijft historisch laag. Volgens Oliver Vander Cruysse, CBO bij We Invest daalde de rente voor leningen met een vaste rentevoet op meer dan tien jaar met 170 basispunten tussen 2015 en 2019. Daardoor kunnen kandidaat-kopers 15% meer lenen.”

Baksteen in de maag

Belgen staan bekend als 'spaarders'. Het totale bedrag op Belgische spaarboekjes bedroeg 300 miljard euro in maart 2020. Investeren in vastgoed blijft ook een interessant alternatief in vergelijking met andere financiële producten, door de hogere, maar vooral stabiele opbrengsten.

Die baksteen in de maag zie je vooral in het aantal mensen met een tweedeverblijf of vastgoedinvestering ten opzichte van andere landen.

Variabele rentevoet: een berekend risico

Het risico van de variabele rente wordt steeds minder belangrijk, omdat in dit geval de bank maximum tot het dubbele van de rente kan stijgen. Variabele rente wordt daarom een steeds populairdere keuze.

Een gezonde vastgoedmarkt!

In vergelijking met het eerste kwartaal van 2019 is het aantal verkopen van huizen en appartementen in het eerste kwartaal van 2020 met 8% gestegen.

De evolutie van de vastgoedprijzen

In onderstaande tabel vindt u de gemiddelde prijzen van een nieuwbouw appartement van 80 vierkante meter in 2019 en eveneens de stijging ten opzichte van 2018.

 

234.000 euro + 1,4 % Waals-Brabant
228.000 euro  + 2 % Vlaams-Brabant
268.000 euro  + 1,5 % Brussel

De gegevens zijn afkomstig van het vastgoedadviesbureau de Crombrugghe & Partners en het magazine Trends.


Op zoek naar de ideale investering?

Bekijk onze nieuwbouwpanden