Als we een beeld willen krijgen van het appartement van morgen, dan moeten we het klassieke wonen grondig herbekijken om in te spelen op de nieuwe behoeften. Eén van de mogelijke oplossingen is alvast wat wij “evolutief wonen” noemen!

Bron: Libre Immo

Deze manier van wonen is een antwoord op de maatschappelijke en ecologische uitdagingen. Waarover gaat het precies?

De aankoop van een woning wordt vaak beïnvloed door één enkel levensscenario. Moet bijvoorbeeld een koppel zonder kinderen bij de aankoop van hun eerste huis al anticiperen op kinderen?

Om eigenaars meer vrijheid te bieden bij hun keuze wanneer ze gaan investeren in vastgoed, denken steeds meer architecten en projectontwikkelaars eraan om een woning te bouwen met de mogelijkheid die na verloop van tijd aan te passen. Zo voorzien ze bij de bouw dragende muren en leidingen die voorbereid zijn op mogelijke veranderingen en evoluties. De woning kan indien nodig gemakkelijk opgedeeld of samengevoegd worden. En omdat alles vooraf bedacht is, zal er daarbij geen hinder zijn betreffende kabels en leidingen die een renovatie of verbouwing vermoeilijken.

Dit originele concept is een manier van moduleerbaar wonen, bedacht om voorbereid te zijn op de noden van een gezin op een welbepaald moment, ervan uitgaand dat het gezin in de toekomst evolueert. Dit type van “evolutief won” is dus een aanpasbare woning die beantwoordt aan veranderende behoeften en die met de tijd en met de bewoners mee evolueert (ouder worden, een handicap, uitbreiding van het gezin …).

Het concept van deze manier van wonen ligt dus helemaal in lijn met de principes van de kringloopeconomie: bouwen met het oog op de levenscyclus van de materialen.

Nieuwbouw

Door bij de start van de bouwwerken te anticiperen (als het gebouw er nog niet staat en we alles nog zelf kunnen bedenken), kunnen we vooruitblikken op aanpassingen die stijlvol en met zo weinig mogelijk kosten kunnen worden gemaakt.

Bij de bouw is het belangrijk om rekening te houden met de verschillende lagen van het gebouw (structuur, opdeling, technische voorzieningen), want niet alles heeft dezelfde levensduur. Er moet ook nagedacht worden over de ruimtes die door de structuur bepaald worden. Die moeten zo flexibel mogelijk zijn; zuilen zijn bijvoorbeeld te mijden. De ruimtes moeten zo groot mogelijk zijn. Er moet ook nagedacht worden aan de technische installatie, zoals het doorlopen van de vloer of de aansluitingen van het sanitair.

Verbouwing

Ook bestaande gebouwen kunnen evolutief gemaakt worden, al is dat niet altijd even makkelijk. Een huis ombouwen tot verschillende appartementen kan een goed antwoord zijn op de demografische boom, maar daarmee is de woning nog niet vanzelf evolutief: om dat te bereiken, moeten de aanpassingen omkeerbaar zijn tegen een zo laag mogelijke kostprijs.

Achter dit concept schuilt een economische logica. Het gaat erom de kosten van de aanpassingen te beperken. De initiële kost ligt misschien wat hoger, maar die is minimaal in verhouding tot de voorziene werken in de toekomst. De besparing komt ook uit de keuze van duurzame materialen.

Een voorbeeld voor het ombouwen van een bestaand pand, is de bestemming van de zolder. Zelfs als u niet voorziet om die de eerste jaren aan te pakken, kan u vooraf wel al de aansluitingen voor verwarming en elektriciteit voorzien. Zo vermijdt u dat u in de bestaande kamers opnieuw een en ander moet openbreken, of dat u een recente verwarmingsketel moet vervangen omdat de capaciteit te beperkt is. Deze werken kunnen inderdaad in het begin extra geld kosten, maar op termijn zal u nog meer bijkomende kosten vermijden.

Een ander voorbeeld van bestaande huizen die evolutieve woningen kunnen worden, zijn herenhuizen die u vaak ziet in grote steden. Drie kamers naast elkaar kunnen makkelijk aangepast worden, volgens de noden van het gezin. En het hoge plafond biedt u de ruimte voor allerlei leidingen.

Evolutief wonen is ook van toepassing bij het verhogen van een gebouw, omdat hier een extra verdieping bijkomt.

Gegroepeerde woningen, waarin bepaalde gemeenschappelijke ruimtes voorkomen, zoals een waskamer of een speelkamer, of kangoeroewoningen die op een bepaald moment te groot worden, en waar na verloop van tijd iemand anders kan intrekken, zijn ook een vorm van evolutief wonen. Bij deze categorie van woningen horen ook oude gebouwen die we een tweede leven schenken: een oude kerk die een hotel wordt, kantoren die appartementen worden.

Pasklare 3D-modules om toe te voegen

Bouwondernemingen realiseren nu al evolutieve huizen waaraan 3D-modules kunnen worden toegevoegd. Concreet bekeken bestaat de basis uit een gesloten module waarin alles is voorzien voor de aansluitingen indien er later andere volumes bijkomen. Een groot raam wordt dan een doorgang naar de volgende kamer, bijvoorbeeld. Deze huizen evolueren mee met de financiële mogelijkheden en de leeftijd van de bewoners of de samenstelling van het gezin.

Met de prijs van bouwgrond die blijft stijgen, komt het model steeds vaker voor dat de eerste eigenaars beginnen met het bouwen van een kleiner huis dat ze daarna uitbreiden, naargelang de evolutie van het gezin en de financiële mogelijkheden.

Tot slot biedt dit systeem ook fiscale voordelen, want als de module na meer dan 10 jaar wordt toegevoegd, is slechts 6 % BTW van toepassing in plaats van 21 %, want de module wordt beschouwd als verbouwing en niet als nieuwbouw.

Deze woningen zijn dus moduleerbaar, zowel binnenin als aan de buitenkant. Vergroten of verkleinen, alles kan, naargelang de evolutie van het gezin en het budget.


Hoe zal het appartement van morgen eruit zien?