U bent in de ban van deze nieuwe woning en heeft net een bezoek ingepland met de eigenaar of de makelaar. Waar moet u precies op letten de dag zelf en vooral welke vragen moet u stellen om het meeste uit dit eerste bezoek te halen? Wij stellen de onfeilbare check-list voor.

Voor het bezoek

Vooraleer zelfs maar het pand te bezoeken, kan het nuttig zijn om te vragen (indien niet aangegeven in de advertentie) naar de exacte locatie van het pand, om een beter beeld te krijgen van de omgeving. Indien over het algemeen de locatie - samen met de prijs - het eerste criterium is voor de keuze van uw toekomstige woning, bieden zoekmachines (nog) niet de mogelijkheid om bepaalde elementen zoals nabijheid van een school of supermarkt,... te selecteren die u in uw droomomgeving zou wensen.


Voorafgaand aan uw bezoek kan het interessant zijn om via Google Maps een lijst op te stellen van de elementen die echt belangrijk voor u zijn. Zo vermijdt u een onnuttige verplaatsing, waardoor u onnodig tijd, energie en motivatie verliest.... Doe uzelf een plezier en bereidt u goed voor.

Tijdens het bezoek

De omgeving: waarop letten

Wees op D-Day - de dag van de afspraak - enkele minuten op voorhand aanwezig. Zo kan u zich in de omgeving onderdompelen en raadplegen wat Google Maps niet toelaat: verkeersdichtheid, parkeermogelijkheden, eventuele geluidsoverlast, enz. Voel u vrij om kennis te maken met de buren, want zij hebben er immers geen belang bij om de buurt te overwaarderen en zullen eerlijk antwoorden.

Comfort: waarop letten en welke vragen stellen

Comfort is een belangrijk onderdeel van uw welzijn thuis. Rust, licht, temperatuur, diverse faciliteiten: een ideale combinatie van elementen die u elke dag weer een goed gevoel geven.

 • Wat is de EPC van de woning? Het Energie Prestatie Certificaat (EPC) geeft aan of uw huis/appartement al dan niet energiezuinig is. Hoewel dit invloed heeft op uw energierekening, helpt het ook om oververhitting in de zomer of koude in de winter te voorkomen. Het certificaat - nu verplicht om een woning te verkopen of te huren - stelt bezoekers in staat om de verschillende gebouwen met elkaar te vergelijken, in alle objectiviteit.
 • Hoe zit het met geluidsisolatie? Hoe zit het met de isolatie in het pand zelf, tussen de verschillende kamers? Kunt u bijvoorbeeld gasten ontvangen terwijl de kinderen in de volgende kamer slapen?
 • Wat is de oriëntatie van het pand en de woonkamers? Is er goede lichtinval? Licht is zeer belangrijk voor het moreel en de gezondheid. Bezoek de woning zowel op een zonnige dag als bij regenachtig weer. Heeft de voornaamste ruimte voldoende daglicht? Geef altijd de voorkeur aan uw woonkamer op het zuiden (middagzon).

Faciliteiten : waarnaar kijken?

De faciliteiten omvatten zowel die van de buurt als al die kleine elementen in het pand die uw leven aanzienlijk vergemakkelijken.

 • Is er een videofoon/parlofoon-systeem? Naast het veiligheidsaspect kunt u natuurlijk extra trappen vermijden wanneer u uw gasten verwelkomt, vooral interessant in appartementsgebouwen ;-).
 • Zijn er genoeg stopcontacten? Zijn er genoeg in elke kamer om uw levensstijl aan te passen, bijvoorbeeld om uw apparaten aan te sluiten in de keuken of om een kantoor in één van de slaapkamers in te richten? Kunt u een plafondverlichting of lamp installeren waar u dat wilt?
 • Wat met watertoevoer? Voldoet deze aan uw verwachtingen? Is er een plaats voor de wasmachine? Als er een tuin is, is er dan een externe watervoorziening? En wat met de garage?
 • Is er genoeg opslagruimte ? Bekijk de aanwezige opslagruimtes: Is dit voldoende? Hoe kunt u niet-ingebouwde kasten integreren?
 • Welke internet/telefoon/televisieverbindingen zijn er beschikbaar? Is het appartement aangesloten op het netwerk? Zo niet, waarom niet? Kunt u elk type verbinding installeren? Ontvangt u het 3/4/5G-netwerk?
 • Wat zijn de parkeermogelijkheden? Overdekte parkeerplaats, gesloten, gemeenschappelijk of parkeergelegenheid op straat? Is dit voldoende voor uw huishoudelijk(e) voertuig(en)? Zullen uw gasten gemakkelijk een parkeerplaats kunnen vinden?

Veiligheid : wat na te kijken ?

Naast een omgeving waarin u zich prettig en veilig voelt, is het noodzakelijk dat de veiligheid in uw huis optimaal is en geen reden tot zorg voor uw huishouden. Controleer deze elementen en stel ze zo nodig op orde voordat u er intrekt: ze zijn een bron van gemoedsrust die van onschatbare waarde is.

 • Welk type ingangsdeur(en)? De aanwezigheid van een gepantserde deur, een beveiligd of driepuntsvergrendelingssysteem is een belangrijke troef om u volledige gemoedsrust te garanderen. Hoe zit het met het raamvergrendelingssysteem; zijn er luiken of is er een extra sleutelvergrendelingssysteem aan de ramen?
 • Is de woning voorzien van relingen? Deze zijn aanwezig voor ramen, balkons terrassen en is de hoogte reeds voldoende hoog, want relingen van minstens één meter zijn aanbevolen.
 • Is de elektriciteit in overeenstemming met de voorschriften? Is het elektrische paneel in goede staat? Zijn de stopcontacten in goede staat (d.w.z. met 3 pennen, 2 gaten en een stang, met aarding en stevig bevestigd aan de muur)? Opgemerkt moet worden dat het de verantwoordelijkheid is van de eigenaar om een elektrisch certificaat te verstrekken aan de toekomstige eigenaar bij de verkoop van een woning, ook al is het niet verplicht dat de elektriciteit conform is voor de verkoop. Indien dit niet het geval is, heeft de koper 18 maanden de tijd om de elektrische installatie te upgraden naar de normen. Als dit het geval is, houdt u hier dan rekening mee in uw offerte; de rating kan snel stijgen wanneer de elektriciteit niet conform is en zwaar werk vereist.
 • Lijkt de algemene structuur van het gebouw u goed? Hoe zit het met het skelet van het pand; van de gevel tot de muren, inclusief de balken en vloeren. Als u twijfelt op dit niveau, kan het nuttig zijn om een tweede bezoek te brengen aan een specialist en onaangename verrassingen over de zwakte van de structuur te vermijden.

Gezondheid : wat moet u observeren?

Deze omgeving is ook de bron van fysiek welzijn. Het leven in een gezonde omgeving, met ruimtes waar de lucht regelmatig en correct wordt ververst, is dus een bron van onschatbare waarde. Het vermijdt ook de installatie van schimmels die uw gezondheid kunnen schaden.

 • Welk ventilatiesysteem is geïnstalleerd? Het gebouw moet worden ontworpen als een regelaar en niet als een luchtbarrière. Binnenluchtverversing is essentieel om de luchtkwaliteit te garanderen, maar moet wel worden gecontroleerd. Ongewenste luchtuitwisseling vindt voornamelijk plaats via verbindingen, rond ramen en deuren. Zo zijn de oude frames vaak zeer luchtdoorlatend of verouderd, waardoor ongecontroleerde natuurlijke ventilatie ontstaat. Aan de andere kant zorgen de huidige frames voor een luchtdichte afsluiting. Maar omdat het luchtdichter is, moet ventilatie worden bereikt door middel van apparatuur die de luchtcirculatie reguleert en regelt. Is het natuurlijk, enkele of dubbele ventilatie of is het gewoon niet beschikbaar? Een enkele stroom CMV (control mechanical ventilation) vernieuwt eenvoudigweg de muffe lucht in het huis met een ventilator die de binnenlucht afvoert en buitenshuis afzuigt. Dual flow CMV vernieuwt de lucht terwijl de warmte wordt teruggewonnen, waardoor de binnenkomende lucht kan worden verwarmd en zo het warmteverlies wordt beperkt. Ventilatie is des te belangrijker in zogenaamde vochtige ruimtes: keuken en sanitair. Is er een raam en/of een ventilatie-uitgang in de toiletten om de omgevingslucht gezond te houden?  Is er een afzuigkap of een raam in de keuken?
 • In welke staat zijn de muren? Is er enig bewijs van schimmel en/of waterinfiltratie? Vochtigheid en hogere temperaturen - in slecht geventileerde woningen - zijn de belangrijkste oorzaak van de komst van de huiszwam.

Energieverbruik : welke vragen moet u stellen ?

Door de ecologische voetafdruk en de energieprestaties van de woning te beoordelen, kunt u aanzienlijke energiebesparingen realiseren. Daarnaast streeft Europa naar een neutrale vastgoedportefeuille tegen 2050.... een upgrade naar de normen zal vroeg of laat op de agenda staan. Tijdens uw bezoek kan het nuttig zijn om de voormalige eigenaar/huurder te vragen naar de hoogte van de energiekosten (water, gas, elektriciteit).

 • Welk type verwarming is er te vinden in de woning; elektrisch, gas, brandstof, kachel, warmtepomp, etc.? Wat houdt dit in (verwarming en/of warmwaterproductie)? Van wat jaar is de ketel en/of installaties? Is het regelmatig onderhouden? Controleer dus of de radiatoren geen convectoren zijn: het gaat hier om hoge energiekosten in combinatie met een vaak ontoereikende warmteverdeling. Verwarming in het algemeen vertegenwoordigt 60% van uw energiefactuur dus het is belangrijk om te weten waar u zich toe verplicht. Is het een individueel of collectief verwarmingssysteem in een flatgebouw? Inderdaad, beide systemen hebben hun voordelen.... en hun tekortkomingen. Als het een individueel verwarmingssysteem is, bent u vrij om het type verwarming te gebruiken dat u wilt en kunt u uw verbruik (en dus uw rekening) naar eigen inzicht aanpassen. De installatie- en onderhoudskosten zijn echter volledig voor uw rekening. Anderzijds wordt collectieve verwarming opgelegd aan alle bewoners van een gebouw, maar maakt het mogelijk om de investerings- en onderhoudskosten over de verschillende bewoners te verdelen en mogelijk lagere tarieven voor de energievoorziening te verkrijgen dan voor geïsoleerde individuen. Bovendien zijn er geen opslagtanks of ketels in de woningen geïnstalleerd, wat ruimtebesparend is. Aan de andere kant kan delen soms leiden tot ongemak of verspilling. Er dient echter te worden opgemerkt dat de installatie van individuele meters in nieuwe constructies het mogelijk maakt om deze overlast tot een minimum te beperken.
 • Welk type beglazing en raamchassis worden er gebruikt? Hoog-rendement of driedubbele beglazing zorgen voor een betere warmte- en geluidsisolatie. Als het gebruikelijk is om alleen te verwijzen naar de kwaliteit van de beglazing, moet u zich ervan bewust zijn dat de dichtheid van het kozijn zelf van groot belang is voor het energieverlies. Controleer of het frame even isolerend is als het dikke glas.
 • Welk type dak heeft de woning? Dakbedekking, tegels, leien? Elk materiaal heeft weer zijn voor- en nadelen, soms in termen van prijs, levensduur of isolatie. Wat is de conditie van het dak? Hoe oud is het? Zijn er lekken geweest en zo ja, wanneer en hoe zijn die gerepareerd? Al deze vragen stellen u in staat om te beoordelen wanneer het dak moet worden gerenoveerd, wat uiteraard aanzienlijke kosten met zich meebrengt en wat het geschatte bedrag van de factuur zal zijn.
 • Welke energiebesparende oplossingen zijn er al aanwezig in het pand; dubbele spoeltoiletten, energiebesparende handdouche, douchestop, thermostatische mengkleppen, hydro-economische schuimers, tijdschakelaars, enz.? Als ze zeker geen doorslaggevend criterium zijn, is het een goed teken dat ze al aanwezig zijn in de woning.

Zoals u zult begrepen hebben, zijn de vragen die gesteld moeten worden talrijk en belangrijk.... maar bovenal zullen ze beslissend zijn voor de komende jaren in de woningbouw. In principe is het esthetische aspect secundair en kan dit naar believen worden aangepast. Dit mag u niet tegenhouden. Het is echter belangrijk om bovenstaande elementen voldoende in overweging te nemen om een schatting te kunnen maken van het werk en de kosten die zullen worden gemaakt als u de woning koopt. Dit werk moet worden opgenomen in uw prijsvoorstel en projecten. Niets zal je weerleggen om het pand van uw dromen te kopen, maar een vooruitziende blik zal u beschermen tegen onaangename verrassingen!


Download gratis de checklist