Je hebt online een aantrekkelijke advertentie gezien en je bent meteen tot actie overgegaan: je hebt een bezoek gepland met de eigenaar of de makelaar. Maar waar moet je precies op letten? Welke vragen moet je stellen om het meeste uit dit eerste bezoek te halen? Met deze checklist ben je op de juiste weg om het pand succesvol te bezoeken.

Voor het bezoek

Vooraleer zelfs maar het pand te bezoeken, kan het nuttig zijn om te vragen (indien niet aangegeven in de advertentie) naar de exacte locatie van het pand, om een beter beeld te krijgen van de omgeving.

Met een doorgronde voorbereiding bespaar je tijd!

Voorafgaand aan je bezoek kan het interessant zijn om via Google Maps een buurtonderzoek op te stellen, met de belangrijkste criteria zoals winkels, scholen, ... Zo vermijd je een onnuttige verplaatsing, waardoor je onnodig tijd, energie en motivatie verliest.

Tijdens het bezoek

De omgeving:

Wees op D-Day - de dag van de afspraak - enkele minuten op voorhand aanwezig. Zo kan je je in de omgeving onderdompelen en raadplegen wat Google Maps niet toelaat: verkeersdichtheid, parkeermogelijkheden, eventuele geluidsoverlast, enz. Voel je vrij om kennis te maken met de buren, want zij hebben er immers geen belang bij om de buurt te overwaarderen en zullen eerlijk antwoorden.

Comfort:

Comfort is een belangrijk onderdeel van hoe goed je je zal voelen in je nieuwe woning. Rust, licht, temperatuur, diverse faciliteiten, zijn maar enkele van de elementen die hiertoe bijdragen.

 • Wat is de EPC-waarde van de woning? Het Energie Prestatie Certificaat geeft aan of uw huis/appartement al dan niet energiezuinig is. Hoewel dit invloed heeft op uw energierekening, helpt het ook om oververhitting in de zomer of koude in de winter te voorkomen. Het certificaat, dat verplicht is, stelt bezoekers in staat om de verschillende panden met elkaar te vergelijken.
 • Hoe zit het met geluidsisolatie? Hoe zit het met de isolatie in het pand zelf, tussen de verschillende kamers? Kan je bijvoorbeeld gasten ontvangen terwijl de kinderen in de volgende kamer slapen?
 • Wat is de oriëntatie van het pand en de woonkamers? Is er goede lichtinval? Licht is zeer belangrijk voor het moreel en de gezondheid. Bezoek de woning zowel op een zonnige dag als bij regenachtig weer. Heeft de voornaamste ruimte voldoende daglicht? Geef altijd de voorkeur aan een woonkamer op het zuiden gericht (middagzon).

Faciliteiten: waarnaar kijken?

De faciliteiten omvatten zowel die van de buurt als al die kleine elementen in het pand die je leven aanzienlijk vergemakkelijken.

 • Is er een videofoon/parlofoon-systeem? Naast het veiligheidsaspect kunt u natuurlijk extra trappen vermijden om gasten te verwelkomen, vooral interessant in appartementsgebouwen!
 • Zijn er genoeg stopcontacten? Zeker in leefruimtes zoals de keuken is het belangrijk voldoende stopcontacten te hebben om al apparaten aan te sluiten. Let ook of er de mogelijkheid is om plafondverlichting op te hangen.
 • Wat met watertoevoer? Voldoet deze aan uw verwachtingen? Is er een plaats voor de wasmachine? Als er een tuin is, is er dan een externe watervoorziening? En wat met de garage?
 • Is er genoeg opslagruimte? Bekijk de aanwezige opslagruimtes: Is dit voldoende? Is er ruimte voor niet-ingebouwde kasten?
 • Welke internet/telefoon/televisieverbindingen zijn er beschikbaar? Is het appartement aangesloten op het netwerk? Zo niet, waarom niet? Kan je elk type verbinding installeren? Ontvangt je het 4/5G-netwerk?
 • Wat zijn de parkeermogelijkheden? Overdekte parkeerplaats, gesloten, gemeenschappelijk of parkeergelegenheid op straat? Is dit voldoende voor uw huishoudelijk(e) voertuig(en)?

Veiligheid:

Naast een omgeving waarin u zich prettig en veilig voelt, is het noodzakelijk dat de veiligheid in je huis optimaal is en geen reden tot zorg voor je huishouden. Controleer deze elementen en stel ze zo nodig op orde voordat je er intrekt.

 • Welk type ingangsdeur(en)? Hoe zit het met het ramen? Zijn er luiken of is er een extra sleutelvergrendelingssysteem aan de ramen?
 • Is de woning voorzien van relingen rond de terrassen/ramen? Relingen van minstens één meter zijn aanbevolen.
 • Is de elektriciteit in overeenstemming met de voorschriften? Is het elektrische paneel in goede staat? Zijn de stopcontacten in goede staat (d.w.z. met 3 pennen, 2 gaten en een stang, met aarding en stevig bevestigd aan de muur)? Opgemerkt moet worden dat het de verantwoordelijkheid is van de eigenaar om een elektrisch certificaat te verstrekken aan de toekomstige eigenaar bij de verkoop van een woning, ook al is het niet verplicht dat de elektriciteit conform is voor de verkoop. Indien dit niet het geval is, heeft de koper 18 maanden de tijd om de elektrische installatie te upgraden naar de normen. Als dit het geval is, moet je hier rekening mee houden in het bod; het wordt al snel kostelijk om moderne elektriciteitnormen te halen.
 • Staat de algemene structuur van het gebouw stevig? Hoe zit het met het skelet van het pand; van de gevel tot de muren, inclusief de balken en vloeren. Als je twijfelt, kan het nuttig zijn om een tweede bezoek in te plannen met een specialist om zo onaangename verrassingen achteraf te vermijden.

Energieverbruik:

Naast een correcte energie-installatie is ook het verbruik van de woning van groot belang. je kan namelijk aanzienlijke energiebesparingen realiseren met moderne isolatie. Daarnaast streeft Europa naar een neutrale vastgoedportefeuille tegen 2050.... een upgrade naar de normen zal vroeg of laat op de agenda staan. Tijdens je bezoek kan het nuttig zijn om de voormalige eigenaar/huurder te vragen naar de energiekosten (water, gas, elektriciteit).

 • Welk type verwarming is er te vinden in de woning; elektrisch, gas, brandstof, kachel, warmtepomp, etc.? Wat houdt dit in (verwarming en/of warmwaterproductie)? Van wat jaar is de ketel en/of installaties? Is het regelmatig onderhouden? Verwarming in het algemeen vertegenwoordigt 60% van je energiefactuur.
 • Welk type beglazing en raamchassis worden er gebruikt? Hoog-rendement of driedubbele beglazing zorgen voor een betere warmte- en geluidsisolatie. Als het gebruikelijk is om alleen te verwijzen naar de kwaliteit van de beglazing, moet u zich ervan bewust zijn dat de dichtheid van het kozijn zelf van groot belang is voor het energieverlies. Controleer of het frame even isolerend is als het glas.
 • Welk type dak heeft de woning? Dakbedekking, tegels, leien? Elk materiaal heeft weer zijn voor- en nadelen, soms in termen van prijs, levensduur of isolatie. Wat is de conditie van het dak? Hoe oud is het? Zijn er lekken geweest en zo ja, wanneer en hoe zijn die gerepareerd? Al deze vragen stellen je in staat om te beoordelen wanneer het dak moet worden gerenoveerd, wat uiteraard aanzienlijke kosten met zich meebrengt.
 • Welke energiebesparende oplossingen zijn er al aanwezig in het pand; dubbele spoeltoiletten, waterbesparende douche, douchestop, thermostatische mengkleppen, hydro-economische schuimers, tijdschakelaars, ...

Er zijn dus heel wat zaken en vragen die beantwoord moeten worden in dat eerste, cruciaal bezoek. Daarnaast is ook de esthetiek en voeling met een bepaalde woning heel belangrijk. Ons advies is om je daar niet blind op te staren. Het is namelijk goedkoper om esthetische verbouwingen door te voeren dan structurele.


Op zoek naar je droomwoning?

Bekijke onze panden