Naast de verkoopprijs van je woning is één van de vragen die je moet stellen voor je tot de verkoop van je huis of appartement overgaat, wanneer precies je je woning op de markt moet brengen. Elke periode en seizoen van het jaar heeft namelijk zijn voor- en nadelen. Je vindt ze hier opgelijst:

Hou rekening met externe factoren

Het is van essentieel belang dat je deze factoren kent, zodat je er goed op kan anticiperen en reageren. Zo kan je woning op het juiste moment op de markt komen.

Bankrente: wanneer de rente laag staat, kunnen meer kopers een hypotheek nemen. De vraag zal dus groter zijn en de prijzen kunnen als gevolg daarvan licht stijgen.

Concurrentie: als er meerdere eigendommen zijn die lijken op het type dat wordt verkocht, zal er een groter aanbod zijn van dat type eigendom... en zullen de prijzen iets lager liggen.

De vraag: afhankelijk van het seizoen, de economische situatie, het politieke klimaat, crisissen, de levensstandaard, lokale veranderingen, enz. varieert de vraag. Nogmaals, hoe groter de vraag, hoe hoger de prijs waarschijnlijk zal zijn. Hieronder volgt een overzicht van de verschillende verkoopseizoenen.

De wintermaanden - december tot februari

Met de feestdagen zetten heel wat gezinnen hun vastgoedproject in de koelkast. Deze daling in vraag zorgt voor minder vastgoedtransacties. Mensen kopen en verkopen dus minder van december tot begin februari. Als je je woning toch te koop zet in deze periode, zorg dan voor voldoende visibiliteit door je advertentie op verschillende vastgoedplatformen te posten en te kiezen voor kwaliteitsvolle foto's. De bezoekers die je toch over de vloer zal krijgen, zullen waarschijnlijk iets beter gekwalificeerd zijn, omdat de stap naar een bezoek groter is in het laagseizoen.

In de winter zal je dus minder bezoeken hebben, maar deze bezoekers zullen over het algemeen wel iets beter gekwalificeerd zijn!

Als je tuin een belangrijk pluspunt is van je woning, wacht je best op een ander seizoen om je woning te koop te zetten. Want wat is er aantrekkelijker dan een weelderige, verzorgde tuin vol bloemen en vogels?

Lees ook: 8 fouten die je niet mag begaan als je zelf je woning verkoopt

Hét topseizoen - van maart tot juni

In het voorjaar pikken heel wat mensen hun vastgoedproject opnieuw op: zowel de verkopers, de kopers als aannemers van nieuwbouwprojecten spoeden zich op de markt, met het hoogste aantal vastgoedtransacties en prijzen van het jaar als gevolg. Ons advies: zorg voor een zo volledig mogelijke advertentie zodat kandidaat-kopers alle informatie op voorhand hebben. Zo krijg je enkel gekwalificeerde bezoekers over de vloer.

De concurrentie van andere verkopers kan ervoor zorgen dat je advertentie verdrinkt in de grote poel aanbiedingen. Zorg daarom ook voor andere manieren om de visibiliteit van je pand te vergroten, zoals dronebeelden, offline advertenties, ...

Wanneer je tijdens de lente je woning verkoopt, kan je in de zomer verhuizen, wat handig is voor gezinnen met schoolgaande kinderen.

De rustige zomermaanden - van juli tot augustus

De zomermaanden zijn opnieuw wat rustiger. Dat heeft verschillende oorzaken:

  • Heel wat verkopers vonden in de lente al een koper voor hun woning. Het aanbod is dus kleiner. Wanneer er minder panden te koop staan kan je soms dus aan een betere prijs verkopen.
  • Heel wat gezinnen vertrekken op vakantie en denken dus niet aan verhuizen. De vraag is dus ook kleiner.
  • Let ook op effecten van het weer: onze data toont dat hoge temperaturen leidt tot minder bezoeken.

Conclusie

We raden je in het algemeen aan om de zomer of de winter te gebruiken om de verkoop van je huis of appartement voor te bereiden: schilder de badkamer, profiteer van de mooie lichtinval voor de beste foto's, zet je kroost aan het werk in de tuin, ... Het is ook het uitgelezen moment om contact op te nemen met onze makelaars om de eerste voorbereidingen te maken voor de verkoop, zoals de schatting van je woning en het opstellen van het verkoopdossier.

De échte verkoopperiode organiseer je best van september tot oktober of van maart tot juni.


Je woning snel en eenvoudig verkopen?

Bekijk onze diensten


Bekijk hoe onze makelaars alles in staat stellen om je woning te verkopen