Of je nu koopt of huurt, het moment van je zoektocht is van enorm belang voor verschillende factoren, zoals concurrentie, vraag en aanbod. Je vindt hier alle voor- en nadelen, zodat jij je droomwoning in een mum van tijd en aan de beste prijs vindt.

Kopen

Op zoek naar de aankoop van een woning? Vermijd dan de lente. Het is inderdaad zo dat het aanbod groter is zodat je de keuze hebt uit een ruime waaier aan woningen, maar dat leidt echter vooral tot meer concurrentie tussen potentiële kopers en dus hogere prijzen. Tenzij je bereid bent om je klauwen te tonen, raden we aan om enkele maanden te wachten voordat je je toekomstige woning koopt.

Wie vakantie zegt, zegt ook kleiner aanbod en lagere vraag. Zelfs als de zomer de kalmte na de storm is, is ze een troef voor elke koper. De daling in vastgoedtransacties biedt namelijk de kans om eventuele kortingen te verkrijgen op woningen die al enkele maanden te koop staan.

De herfst zorgt voor een kentering en opnieuw een versnelling van de activiteiten
op de vastgoedmarkt. Je hebt dan ook te maken met minder concurrenten dan in
de lente en je onderhandelingsmarge is ook groter dan in het voorjaar. Zodra de winter aanbreekt, zakt het aantal transacties naar haar laagste punt.

Huren

De huurmarkt volgt een gelijkaardig patroon aan het studentenjaar: van september tot juni. Dat komt door het grote aandeel aan studenten die huren. Tijdens de maand juni maand stijgt het aanbod en in augustus krimpt het opnieuw aanzienlijk.

Zoek je een huurwoning en wil je goed op tijd zijn, dan is de lente het ideale seizoen. De terugkeer naar de school begint pas in september, en je hebt dus voldoende aanbod om panden te bezoeken.

September is meestal gekenmerkt door een erg grote vraag. Het is namelijk de
periode dat de laatkomers zich haasten naar de laatste woningen op de markt.
Vanaf de maand oktober wordt het dan moeilijk om nog een geschikte woning te
vinden.

Ook de winter is hét seizoen bij uitstek om goede deals te doen op de huurmarkt. Het is een seizoen van zwakkere vraag en zwakker aanbod, maar onder het sneeuw zijn vaak pareltjes te vinden.


Op zoek naar je droomwoning?

Bekijk onze panden