De energieprijzen swingen de pan uit, dat moeten we niemand meer uitleggen. Maar hoe kan je deze prijsstijging tegengaan zonder te investeren in dure verbouwingen? Bespaar op het het milieu en op je energiefactuur dankzij onze tips and tricks!

1. Warm blijven zonder je energiefactuur te verbranden?

Door deze eenvoudige tips te volgen, kan je het energieverbruik van je huishouden aanzienlijk verminderen én besparen op je factuur.

 • Pas de watertemperatuur van je boiler aan: om onnodig energieverbruik te voorkomen, moet de temperatuur van je boiler niet het hele jaar door dezelfde zijn.
 • Ontlucht je radiatoren;
 • Controleer de druk van je boiler: Als de druk niet is aangepast kan die oververhit raken. Vergeet hem dus niet van tijd tot tijd te controleren.
 • Stel je kranen in: met thermostatische kranen kan je de warmwatertoevoer zelf regelen om de gewenste of ideale temperatuur aan elke kraan te bereiken. Door ze correct in te stellen kan je tot 10% besparen op je energieverbruik!
Eén graad minder kan 7% van je totale energiefactuur besparen!
 • Isoleer je warmwaterleidingen: tijdens de reis door het verwarmingscircuit, van de boiler naar de radiatoren, kan warm water tot 20% van zijn warmte verliezen.
 • Kies de juiste temperatuur voor elk moment van de dag: Door de termostaat ‘s nachts op 16°C in te stellen, kan je tot €200 per jaar besparen!
 • Houd de temperatuur zo constant mogelijk: als je korte tijd weg bent (minder dan 2 uur) is het beter om de temperatuur van de thermostaat niet te veranderen. Dit komt omdat het meer energie kost om de boiler opnieuw op te starten. Verlaag de temperatuur alleen als je voor langere tijd weg bent.
 • Laat je verwarmingsketel regelmatig onderhouden: Zo ben je niet alleen wettelijk in orde, maar zorg je ook voor een optimaal rendement!

Dankzij deze tip kan je op 5 minuten enorm veel geld besparen! Vergelijk de verschillende energieleveranciers dankzij de V-test. Met deze gratis tool kan je de verschillende formules en promoties van energieleveranciers bekijken. Controleer wel of het aanbod aan jouw verwachtingen en noden voldoet, zoals groene energie, nachttarief…

3. Geen igloos in je diepvries

Wist je dat een laagje ijs van 3 mm dik voldoende is om het elektriciteitsverbruik van je diepvriezer met 30 tot 40% te verhogen? Ontdooi hem daarom regelmatig. Producenten van diepvriezen hebben vaak een online gids over hoe je dat het beste doet.

Ook het verbruik van een koelkast is niet te verwaarlozen. Volg deze tips om te besparen op je elektriciteitsrekening:

 • Stel je koelkast in op de juiste temperatuur: tussen 4°C en 5°C.
 • Organiseer je koelkast: Te veel of te weinig voeding in je koelkast wijzigt de circulatie van koude lucht in je koelkast. Stamp je koelkast dus niet te vol, maar laat hem ook niet leeg draaien. Je kan hem bijvoorbeeld vullen met lege dozen. Respecteer ook de temperatuurzones: de koudste zone bevindt zich onderaan, net boven de groentela.
 • Doe een technische check-up: Naast het ontdooien van je koelkast, moet je ook verschillende technische zaken in acht nemen, zoals de filter aan de achterkant van je diepvries. Door de ophoping van stof verbruikt je toestel 30% meer energie! Controleer ook de isolatie van je koelkast. Dit doe je door deur te sluiten op een vel papier. Trek vervolgens het blad uit de koelkast. Indien er geen weerstand is, is er een probleem: ofwel is er geen vacuum, ofwel is de dichting beschadigd en moet ze worden vervangen.
 • Als de indeling van je keuken het toelaat, hou je de koelkast best uit de buurt van warmtebronnen zoals de oven of een radiator.

4. LED-verlichting brengt licht in het donker

LED's zijn veel energiezuiniger. Gemiddeld verbruikt een ledlamp 85% minder energie dan een gloei- of halogeenlamp. Het probleem? Het prijsverschil: 45 cent voor een halogeenlamp tegen 2,25€ voor een LED. Toch kan je met ledlampen op middellange termijn veel besparen, omdat ze een levensduur van 15.000 uur hebben, tegen 2.000 uur voor een halogeenlamp (dus 75 keer langer!). Met een investering in LED-verlichting in heel je huis, bespaar je maar liefst €240 per jaar!

5. Zeg stand-bye tegen sluipverbruik

Sommige elektrische apparaten zijn nooit volledig uitgeschakeld. Je herkent vast de rode lampjes of actieve klokken van je huishoudtoestellen. In je woning kunnen er zo tot vijftig apparaten elektriciteit verbruiken terwijl je ze niet gebruikt. Dit heet sluipverbruik. Dat sluipverbruik kan gemakkelijk €100 per jaar vertegenwoordigen. Om ze volledig uit te schakelen, moet je op de aan/uit-knop drukken of (nog beter) de stekker uittrekken. Er bestaan ook ‘slimme’ stekkerdozen die automatisch je toestellen uitschakelen. Zo kun je bijvoorbeeld ‘s nachts alle toestellen uitschakelen, en ‘s ochtends weer opstarten voor je de dag begint.

6. Je kleren wassen kan ook goedkoper!

Met deze twee concrete tips kan je maar liefst €100 per maand uitsparen.

 • Was op lagere temperatuur: Wassen op 30 graden is de helft goedkoper dan op 60 graden en een kwart goedkoper dan op 40 graden. De wasmachine verbruikt de meeste energie voor het verwarmen van het water. Kouder wassen scheelt dus enorm veel stroom.
 • Gebruik een waslijn of droogrek: Een gemiddelde wasdroger verbruikt elke keer dat hij aan staat bijna een euro aan stroom. Iedere keer dat je gebruik maakt van een waslijn of droogrek, verdien je dus geld.

Met al deze tips kan je goedkoop en snel besparen op je energiefactuur. Wil je echter nog meer besparen, dan blijft een renovatie van je woning de beste optie. Die wordt trouwens in 2023 verplicht voor woningen die té milieubelastend zijn.