9 vragen die je je moet stellen vóór je een huis of appartement koopt! (checklist)

8 fouten die je niet mag begaan als je zelf je woning verkoopt

3 minuten lezen

Léa Léonard 👩🏻‍💻

Léa Léonard 👩🏻‍💻

Specialist in het ontcijferen van vastgoedtermen

Heb je beslist om zelf je huis of appartement te verkopen? Dit zijn de acht valkuilen die je zeker moet vermijden om snel te verkopen!

Deze fouten mag je niet maken vóór je je woning te koop zet

1. De verkoopprijs verkeerd inschatten

in een context van sterke concurrentie en overvloedig aanbod is het bepalen van de juiste prijs van essentieel belang. De eigenaar, die vaak gehecht is aan het pand, heeft de neiging de waarde ervan te overschatten.

Een eerste stap kan zijn om je woning online te schatten. Dat levert je een prijsvork op waarmee je aan de slag kan. Ons advies is echter om je woning gratis te laten schatten door een lokale makelaar.

2. Geen volledig verkoopdossier hebben

Om met de verkoop van start te gaan, is het van essentieel belang een aantal juridische documenten te verzamelen. Het ontbreken ervan kan de verkoop vertragen, en de koper ontmoedigen of ongerust maken, of zelf leiden tot dure administratieve boetes.

3. Weinig of slechte foto's delen in de advertenties

Een koper heeft maar een paar seconden nodig om te beslissen of hij wel of niet op je advertentie klikt, alleen al op basis van de eerste foto! Het is dus van cruciaal belang dat je je onderscheidt van de massa. Enkel met kwaliteitsfoto's maak je het verschil! Voordat je aan de fotoshoot begint, moet je ervoor zorgen dat je woning net, opgeruimd en goed belicht is. Neem de tijd voor je foto's of vraag een bevriende fotograaf om je te helpen.

4. Tevreden zijn met één verkoopkanaal

Publiceer je aankondiging via verschillende verkoopkanalen: online vastgoedplatformen, borden op straat, advertenties op sociale netwerken, in de kleine plaatselijke krant, enz. Zo maximaliseer je de visibiliteit van je pand!

Fouten te vermijden tijdens de verkoop van je woning

5. Bezoekers verwelkomen in een wanordelijk pand

Het succes van de verkoop van je eigendom hangt af van de eerste indrukken die potentiële kopers hebben wanneer ze de advertentie raadplegen, en tijdens hun eerste bezoek. De opwaardering of homestaging van je woning is dus van het grootste belang om de beste verkoopprijs te verkrijgen. Door homestaging creëer je een aangename sfeer en maximaliseer je de kans dat het pand de bezoekers zal aanspreken.

6. Niet beschikbaar en reactief zijn

Kopers verwachten van de verkoper dat er (zeer) snel op hun verzoeken wordt gereageerd en (zeer) beschikbaar en flexibel te zijn voor bezoeken. Denk aan het verlichten van je agenda tijdens de verkoopperiode.

Fouten te vermijden na de bezoeken

7. Ongeduldig worden tijdens de onderhandelingen

Dit is de meest complexe fase van de verkoop. Zelfs wanneer je geconfronteerd wordt met een bod dat aan al je verwachtingen voldoet, is het belangrijk om niet te enthousiast te worden en een stapje terug te kunnen nemen. Soms kan de tussenkomst van een tussenpersoon helpen om de onderhandeling beter te doen verlopen.

8. Een bod zonder nadenken ondertekenen

Wanneer je meer dan één bod krijgt, zal je geneigd zijn te kiezen voor het bod met de hoogste prijs. Andere voorwaarden (zoals opschortende voorwaarden) of de leencapaciteit van de koper moeten echter ook een rol spelen bij de uiteindelijke beslissing.

Daarnaast is een bod is een legale verbintenis, die je niet zomaar mag aanvaarden. Een slecht opgesteld bod ondertekenen kan ernstige gevolgen hebben.

Wat als je je woning toch niet verkocht krijgt?

In het algemeen wordt ervan uitgegaan dat indien een advertentie geen bezoekers trekt in de eerste 2 weken, er een probleem is met de advertentie.

Als dit het geval is, helpt We Invest graag verder bij de verkoop. Verspil niet te veel tijd: een pand dat lang te koop staat creëert wantrouwen bij potentiële kopers: waarom verkoopt het huis niet? Misschien heeft het verborgen gebreken?


Verder lezen?